- Otrzymane podziękowania: 3
Wybory 2010
- jurand
- Wylogowany
- Ekspert
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- martunia
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
A jak Pan Dariusz Lisiecki sie odniesie do sytuacji osób czekających na mieszkania komunalne???Lista jest długa, końca nie widać. Mało tego, po 6 latach od złożenia wniosku nawet komisja do mnie nie zawitała ( a w piśmie, które otrzymałam w odpowiedzi na moje podanie pisano, że mam czekać na komisje), Wiem, że się mieszkania przyznaje, "po znajomościach" najczęściej. Myśli Pan, że coś się zmieni? bo ja wątpie. I nie wiem kiedy teraz do UM pójść - teraz - kiedy jest stary burmistrz, i głosów chce se nałapać, czy poczekać - po wyborach - jak nowi ludzie będą chcieli sobie sławy na robić???
Z poważaniem
- martunia
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Tomasz Ciszewicz
- Wylogowany
- Świeżak
-
- problem studzienek kanalizacyjnych- przy każdej ulewie a nawet zwykłym
deszczu kilka alejek po prostu pływa dosłownie jest do połowy kolan woda!
z tym nikt nic nie robi, powodem jest prawdopodobnie odcięcie dwóch z trzech odpływów przez teren LIDL,
- druga alejka nie ma w ogóle zadaszenia, jest to uciążliwe nie tylko dla kupców
ale i klientów,
- w pierwszej alejce (stragany warzywne) jest polbruk a w pozostałych
jest zwykła mieszanina betonu która rok w rok szczerbi się do tego
stopnia że dochodzi do groźnych zdarzeń typu złamania nogi,
Skoro Kupcy przez siedemnaście lat płacą nie małe pieniądze,- pasy
straganowe ok 600zł miesięcznie, "budy" 200-300zł należy im się ta inwestycja.
Jeżeli chodzi o sprawę basenu to myślę, że przy dzisiejszym zadłużeniu basen , który marzy się Słubiczanom nie uda się wybudować a jego utrzymanie przekraczało by możliwości Gminy. W swoim programie proponuję mały basen przy szkole Nr 3 , który byłby ogólnodostępny po południu i w dniu wolne od pracy a do południa służyłby do nauki pływania dla dzieci i młodzieży bo wiem, że z tym jest problem.
Jeżeli chodzi o tramwaj to zgadzam się z Darkiem po pierwsze strona niemiecka definitywne nie zgodziła się z tym pomysłem, nie ma na to środków zewnętrznych a wymaga to bardzo dużych pieniędzy. W swoim programie proponuje dwa małe autobusy, które z zewnętrznych osiedli mogłyby dowozić młodzież i dzieci do szkół, mieszkańców do pracy dotyczy to osób, które nie korzystają z taksówek bo ich na to nie stać.
- mad20
- Wylogowany
- Świeżak
-
W którym miejscu zamierzacie zbudowac obwodnice Słubic o ile w ogóle macie taki zamiar, skąd finansowanie jak wiadomo mamy problemy finansowe.
- kaczka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 8
Głupie pytanie.
Tam gdzie Pan Bodzio wytyczył i wydał kupę kasy na prace projektowe !
Chcesz aby te pieniądze przepadły ?
Tu masz pomysł na finansowanie obwodnicy
Krok 1. Fundusze UE + kredyt bankowy
Krok 2. Zwolnienie z urzędu 20-30 "darmozjadów"
Krok 3. Z uzyskanych oszczędności na płace w UM spłacić kredyt.
Proste !
- mad20
- Wylogowany
- Świeżak
-
Tak na marginesie proszę mnie nie napadac ponieważ nadal nie wiem na kogo oddam swój głos gdyż nie mam jak połowa z Was znajomego który startuje w tych wyborach.
Starajmy sie wyważyć argumenty.
- kaczka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 8
Nie ograniczaj dyskusji w tym watku tylko do siebie i kandytatów.
- mad20
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Tomasz Ciszewicz
- Wylogowany
- Świeżak
-
- jurand
- Wylogowany
- Ekspert
-
Tomasz Ciszewicz napisał:
Chciałbym się odnieść do problemów kupców na małym bazarze wiem, że do rozwiązania są następujące sprawy i chciałbym się nimi zająć:
- problem studzienek kanalizacyjnych- przy każdej ulewie a nawet zwykłym
deszczu kilka alejek po prostu pływa dosłownie jest do połowy kolan woda!
z tym nikt nic nie robi, powodem jest prawdopodobnie odcięcie dwóch z trzech odpływów przez teren LIDL,
- druga alejka nie ma w ogóle zadaszenia, jest to uciążliwe nie tylko dla kupców
ale i klientów,
- w pierwszej alejce (stragany warzywne) jest polbruk a w pozostałych
jest zwykła mieszanina betonu która rok w rok szczerbi się do tego
stopnia że dochodzi do groźnych zdarzeń typu złamania nogi,
Skoro Kupcy przez siedemnaście lat płacą nie małe pieniądze,- pasy
straganowe ok 600zł miesięcznie, "budy" 200-300zł należy im się ta inwestycja.
Jeżeli chodzi o sprawę basenu to myślę, że przy dzisiejszym zadłużeniu basen , który marzy się Słubiczanom nie uda się wybudować a jego utrzymanie przekraczało by możliwości Gminy. W swoim programie proponuję mały basen przy szkole Nr 3 , który byłby ogólnodostępny po południu i w dniu wolne od pracy a do południa służyłby do nauki pływania dla dzieci i młodzieży bo wiem, że z tym jest problem.
Jeżeli chodzi o tramwaj to zgadzam się z Darkiem po pierwsze strona niemiecka definitywne nie zgodziła się z tym pomysłem, nie ma na to środków zewnętrznych a wymaga to bardzo dużych pieniędzy. W swoim programie proponuje dwa małe autobusy, które z zewnętrznych osiedli mogłyby dowozić młodzież i dzieci do szkół, mieszkańców do pracy dotyczy to osób, które nie korzystają z taksówek bo ich na to nie stać.
- Lesicki Dariusz
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Problem z mieszkaniami komunami jest bolączką każdej gminy, ale problemy trzeba rozwiązać, a nie od nich uciekać. Prostych rozwiązań nie ma, ale można np. zamiast sprzedawać budynek po Straży Granicznej w Słubicach zaadaptować go na kilka mieszkań komunalnych. Takie rozwiązanie zastosowano w Kostrzynie, gdzie w budynkach pokoszarowych tworzy się mieszkania komunalne. Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem w Warszawie z Burmistrzem Kostrzyna, który w Banku Gospodarstwa Krajowego uzyskał 3 mln złotych na ten właśnie cel. Rozwiązania są trzeba tylko mieć pomysł i znaleźć jego finansowanie. Na przyszłość trzeb również zweryfikować zarządzanie mieniem komunalnym pod tym kątem.
Pozdrawiam
Dariusz Lesicki ? Kandydat na Burmistrza Słubic - Czas na zmiany
martunia napisał:
szanowniWitam
A jak Pan Dariusz Lisiecki sie odniesie do sytuacji osób czekających na mieszkania komunalne???Lista jest długa, końca nie widać. Mało tego, po 6 latach od złożenia wniosku nawet komisja do mnie nie zawitała ( a w piśmie, które otrzymałam w odpowiedzi na moje podanie pisano, że mam czekać na komisje), Wiem, że się mieszkania przyznaje, "po znajomościach" najczęściej. Myśli Pan, że coś się zmieni? bo ja wątpie. I nie wiem kiedy teraz do UM pójść - teraz - kiedy jest stary burmistrz, i głosów chce se nałapać, czy poczekać - po wyborach - jak nowi ludzie będą chcieli sobie sławy na robić???
Z poważaniem
- wolanin
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- Lesicki Dariusz
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Witam Pana,
Dziękuję za zgłoszenie błędu. Poniższy komunikat jest błędem skryptu, który jest odpowiedzialny za wyświetlanie forum.
--
Pozdrawiam,
Grzegorz Krućko
Słubicki Portal Informacyjny Slubice24.pl
tel. 604 503 865 | gg: 3333544
grzesiek@slubice24.pl | www.slubice24.pl
- jurand
- Wylogowany
- Ekspert
-
co o tym myślicie? mnie się podoba choć troszku spięty,ale za to naturalny:) taki właśnie nasz. Nasz Pan burmistrz. Oj chciałbym móc tak niebawem powiedzieć. Chciałbym żeby burmistrz wogóle jako osoba sprawująca ten urząd był dla ludzi- ale tak naprawdę dla ludzi. takie relacje widać na wsiach. Sołtys i "jego" mieszkańcy żyją blisko. ja wiem że w większych miastach to ciężko i czasami fizycznie nie możliwe by burmistrz miał czas dla każdego. Ale poznałem kiedyś Pana Tomasza osobiście i na prawdę- równy gość, jest po prostu ludzki.Jest dla ludzi. Ja mu ufam. Wiem, że odda się służbie nam mieszkańcom, miastu, całej gminie.