21 czerwca w Szczańcu odbył się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jury wybrało najlepsze lubuskie produkty i potrawy, które wyróżniają się tradycyjnymi recepturami i lokalnym charakterem.
Celem wydarzenia było uhonorowanie najlepszych produktów i potraw regionalnych przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Jury oceniało m.in. przetwory mięsne i warzywne, wypieki, miody, napoje oraz gotowe dania.
Podkategorię produktów zbożowych opanowali przedstawiciele powiatu słubickiego. Ryszard Kapica z Drzecina został doceniony za chleb żytni pieczony w historycznym piecu, a Żaneta Śliwińska z gospodarstwa „Polna Kromka” w Kowalowie za chleb żytni na zakwasie. Oboje otrzymali pierwsze miejsce w tej podkategorii.
Konkurs towarzyszył obchodom Dni Ziemi Szczanieckiej. Najlepsze produkty otrzymały nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2025”.
Pełną listę nagrodzonych w poszczególnych kategoriach można sprawdzić TUTAJ.