Dlaczego przyroda Słubic i okolic jest warta zachodu?

Więcej
2026/03/15 15:16 - 2026/03/15 15:20 #38488 przez Garbicz
Uważałem, że miłośnicy jedzenia starych pysznych odmian owoców powinni być za wystąpieniem Polski z UE. Nie jest to konieczne. Pokazał mi to austriacki sprzedawca nasion, między innymi starych odmian pomidorów, które ja uwielbiam jeść. Wystarczy jemu informacja w prawym dolnym rogu o następującej treści:

Rozporządzenie w sprawie nasion:

Informacje o nasionach na podstawie Rozporządzenia UE w sprawie nasion:
Nasiona są sprzedawane wyłącznie jako nasiona roślin ozdobnych. Wszelkie owoce, które mogą wyrosnąć, nie są przeznaczone do spożycia. Spożywamy je jednak w celach testowych. Wszelkie informacje dotyczące smaku i potencjalnego zastosowania mają charakter wyłącznie informacyjny.
Wielkie podziękowania dla UE za przyczynienie się do wyginięcia starych i nieopłacalnych ekonomicznie odmian poprzez nadmiernie skomplikowane procedury zatwierdzania. Jako obywatel UE uważam za swój obowiązek przeciwdziałanie temu zjawisku i ochronę właśnie tej zagrożonej wyginięciem różnorodności.

www.tomatenfluesterer.at/products/lucid-gem

Ostatnia2026/03/15 15:20 edycja: Garbicz od. Powód: formatowanie

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2026/03/22 17:45 #38504 przez Garbicz
"Już wiosna kalendarzowa, niedługo przyjdzie prawdziwa."

Więcej
2026/03/23 19:37 #38506 przez Garbicz
Co u Was w ogrodzie? Pełzacz ogrodowy już po drzewach grasuje?

Więcej
2026/03/23 20:14 #38508 przez Garbicz
Moim zdaniem jest to pełzacz ogrodowy, ale stuprocentowej pewności nie mam. Pełzacz ogrodowy i pełzacz leśny są bardzo do siebie podobne. Bardzo trudno je rozróżnić tak na odległość. Waszym zdaniem jest to pełzacz ogrodowy, czy pełzacz leśny?

Więcej
2026/03/29 15:26 #38519 przez Garbicz
Co u Was w okolicy widać i słychać?

W środę 25 marca 2026 roku przyleciały dwa bociany do swojego gniazda w Boczowie przy szosie. Na jesieni odlatują najpierw młode, a później dorosłe. Dorosłe lecą szybciej, a więc cel osiągną równocześnie. Zastanawiające jest, skąd młode wiedzą dokąd lecieć? Warto też pomyśleć, że jak bociany w ubiegłym roku miały cztery młode, to gdzie w tym roku przylatują te młode? Gniazdo w Boczowie jest tylko jedno.

Też od środy u mnie na działce już pojawia się jadalny grzyb - czarka austriacka (Sarcoscypha austriaca), którego zdjęcie kiedyś tu pokazywałem:

www.slubice24.pl/media/kunena/attachment...zarka_austriacka.JPG

Więcej
2026/03/31 16:09 #38526 przez Garbicz
Rozumiem. Nie interesuje Was zupełnie okoliczna przyroda. Tępicie pewnie u Was wszystko co żyje wokół Was, a ja tu się męczę i dumny opisuje wszystko co u mnie żyje i rośnie.

Więcej
2026/04/12 14:23 #38542 przez Garbicz
Staudenmarkt w Berlinie w tym roku był niezwykle udany i było rekordowo dużo ludzi. Wielu odwiedzających mówiło po polsku. Sprzedawcy tylko ci na stoisku nr 36 i na stoisku 133 mówili płynnie po polsku. Chyba wszyscy odwiedzający kupili to, czego od dawna szukali. Wybór był gigantyczny. Pogoda wczoraj była wspaniała. Dziś trochę deszczu. Kupiłem wczoraj to co potrzebowałem, a nawet więcej.

cms.berliner-staudenmarkt.de/assets/2ce5...88e-23d0b4a0eccd.pdf

Więcej
2026/04/21 11:21 #38556 przez adam7182
Na stronie www.zderzakwkolorze.pl/ znajdziecie ofertę sklepu internetowego Zderzak w Kolorze z najróżniejszymi elementami karoserii. Zderzak w Kolorze oferuje części dopasowane do konkretnych modeli aut, w tym gotowe elementy lakierowane, co pozwala szybko przywrócić estetykę samochodu bez dodatkowych prac.

Więcej
2026/04/21 19:48 #38561 przez Garbicz
@adam7182, ile płacą za takie spamowanie we wszystkich tematach? Jak na tym wychodzisz? Opłaca się?

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas