Dlaczego przyroda Słubic i okolic jest warta zachodu?

Więcej
2025/05/15 20:36 #37585 przez damcio
u niektórych taka tragedia, a raczej bigos, że już nic chyba nie pomoże
taki dramat

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/05/21 00:29 #37598 przez Garbicz
@damcio, ale o co Ci chodzi? Przecież "Donos", "Polmos" i "Bigos" starają się pomóc w obecnych wyborach.

Więcej
2025/05/21 13:45 #37601 przez Garbicz
Kwitnie u Was biało-czerwono?

Czy kwitnie u Was różnie?

Nie wierzę, że u Was wiosną nic nie kwitnie. Pewnie boicie się tym pochwalić, żeby nikt Wam tego nie ukradł, jak to niestety wielu tu ma w zwyczaju?

Więcej
2025/05/21 19:50 #37603 przez damcio
przecież pisałem że u mnie cebula zakwitła
i dzisiaj jeszcze buraki
pastewne

Więcej
2025/05/21 19:53 #37604 przez damcio
aaaaaaaa nie, to nie buraki są, to arbuzy

Więcej
2025/05/21 19:55 #37605 przez damcio
w sumie to podobne

Więcej
2025/05/21 21:50 #37607 przez Garbicz
@damcio, chodziło mi o pochwalenie się zdjęciami tego co u Was kwitnie. Pisać każdy może. Wszystkie kwiaty mają swój urok: ogrodowe, przydrożne i te w pobliskim lesie. Kwiaty cebuli też mają urok, a żółte kwiaty arbuza są nawet bardzo piękne.

Więcej
2025/05/22 09:47 #37608 przez Garbicz
U mnie drzewa paulowni mają teraz tyle pięknych kwiatów, że trudno jest wybrać do zdjęcia te najpiękniejsze kwiaty.

Więcej
2025/05/22 19:50 #37609 przez damcio
bym zrobił zdjęcie, ale aparatu nie posiadam

Więcej
2025/05/27 16:52 #37612 przez Garbicz
@damcio, to zrób zdjęcie telefonem. Teraz wszyscy robią zdjęcia telefonami. Tylko ja tradycjonalista robię zdjęcia aparatem fotograficznym. Właśnie wczoraj na brzegu jeziora Wielicko zrobiłem zdjęcie kaliny koralowej (Viburnum opulus), a w tle jest widoczny skrzydłorzech jesionolistny (Pterocarya fraxonifolia), zwany też skrzydłorzech kaukaski. Kiedyś sąsiad mi opowiadał, że widział, jak jakiś prymitywny wędkarz go połamał. Później w dziurze w pniu powstałej po ułamanej gałęzi zbierał się brud i skrzydłorzech chorował. Kilka lat nie rósł. Oczyściłem mu tą ranę z brudu i wtedy ona zarosła, a skrzydłorzech ruszył w górę jak szalony.

Więcej
2025/05/27 19:01 #37613 przez damcio
zdjęcia telefonem? to tak można?

Więcej
2025/05/28 13:45 #37617 przez Garbicz
@damcio, "wszystko można, byle z wolna i ostrożna", jak powiedziała pewna panienka. Judaszowiec (Cercis) pokazuje, że drzewo może mieć piękne kwiaty nawet z pnia. Tak niedawno kwitł mój judaszowiec kanadyjski (Cercis canddensis):

Judaszowiec południowy (Cercis siliquastrum) też u mnie rośnie, ale mimo wielkich starań w naszym klimacie rośnie bardzo słabo. Od wielu lat mały krzaczek zamiast wielkiego drzewa na którym według ludowej legendy miał się powiesić Judasz. Mam też trzy duże "niejudaszowce" jak nazywany jest po łacinie i po polsku grujecznik japoński (Crercidiphyllum japonicum), gdyż ma liście ma takie same jak judaszowiec, tylko brzegi mają ząbkowane. Też liście ładnie się przebarwia jesienią i wtedy najbardziej pachną. Grujecznik przy odpowiedniej pogodzie pod wieczór pachnie ciastkami. Dlatego Niemcy popularnie nazywają go, w tłumaczeniu na polski: "ciastkowe drzewo".  

Więcej
2025/05/28 14:18 #37619 przez Garbicz
@damcio, jeżeli nie możesz zrobić zdjęcia, ani aparatem fotograficznym, ani telefonem komórkowym, to może narysuj, co tam ciekawego w Twojej okolicy rośnie i teraz wiosną kwitnie? 

Więcej
2025/05/29 13:59 #37622 przez Garbicz
Pliszka i pleszka, to różnica tylko jednej litery, a dwa zupełnie różne ptaki. Tak jak nad rzeką Pliszka i okolicy, tak samo i w Garbiczu, pełno jest ptaków gatunku pliszka siwa (Motacilla alba). Jednak niedawno udało mi się, co prawda z daleka, sfotografować na czubku wysokiej brzozy samca ptaka z gatunku pleszka zwyczajna (Phoenicurus phoenicurus):

Więcej
2025/05/29 20:00 #37626 przez damcio
ta panienka to pewnie z tych panienek co to je niejaki batyr vel nawrocki (tudzież odwrotnie) woził po trójmieście w celach wszystkim dobrze znanych
aaa, i jeszcze próbowałem zrobić te zdjęcia telefonem, ale kabla starczyło mnie tylko do drzwi wejściowych

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas