Dlaczego przyroda Słubic i okolic jest warta zachodu?

Więcej
2025/05/29 21:49 #37628 przez Garbicz
@damcio, aby odwrócić uwagę wyborców od swojej prostytucji politycznej, bojówki opłacanego przez Niemców kandydata próbują wmówić ludziom, że każdy pracownik hotelu musi być sutenerem. Nie jest to przecież prawda.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/05/30 22:54 #37630 przez Garbicz
"Na wiosnę kwiatki rosną i kwitnie miesiąc maj."

Więcej
2025/05/31 23:55 #37632 przez Garbicz

"Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty"

Więcej
2025/06/04 18:56 #37640 przez Garbicz
Nic u Was nie kwitnie? Nic nie owocuje? Dla roślin pogoda jest wspaniała. U mnie nie tylko trawa po pachy. Wszystko rośnie jak na drożdżach.

Więcej
2025/06/07 18:24 #37643 przez Garbicz
Przepraszam, że się powtarzam, ale rozchodniki i naparstnice są dla mnie tak piękne, że nie mogę się powstrzymać.

Więcej
2025/06/15 02:35 #37660 przez Garbicz
W mijającym tygodniu miałem okazję zrobić zdjęcie młodego, rocznego, gniewosza plamistego, zwanego też "miedzianka". Piękny i łagodny wąż, który jest w Polsce pod ścisłą ochroną. Jak sama nazwa wskazuje, on ma plamki, a nie zygzak, jak żmija zygzakowata. Nie można tego pomylić, a jednak ludziom chyba strach oczy zaciemnia, gdyż często mylą.

Drugie, co udało mi się w mijającym tygodniu sfotografować, to bolica kolconoga (Odynerus spinipes). Po niemiecku nazywa się Gemeine Schornsteinwespe, gdyż robi norkę w ziemi, a nad norką robi wysoki "komin" i nawet naukowcy nie wiedzą po co jej ten "komin". Na metrze kwadratowym było tych "kominów" około dwudziestu.

Więcej
2025/06/15 16:45 #37663 przez Garbicz
Nie ma lipy! Kolekcja narodowa! Największa w Polsce kolekcja lip jest w województwie lubuskim, akurat u mojego bardzo dobrego znajomego. Ma czym się chwalić. Ogród Stu Lip.

gazetalubuska.pl/w-ogrodzie-pod-gorzowem...lip/ar/c8p2-27688031

Garbicz też ma czym się pochwalić. Cała wieś jest porośnięta starymi lipami. Coś niesamowitego! Szczególnie gdy kwitną. Przepiękny zapach i widok. Pszczoły też się cieszą. Gdy kiedyś władza przy okazji naprawy drogi chciała lipy wyciąć, tak jak to zrobiła w sąsiednich wsiach, to mieszkańcy Garbicza skutecznie zaprotestowali i wiekowe lipy ocalili.

W Garbiczu na obszarze chronionego krajobrazu jest też piękna stara aleja lipowa. Prowadzi ona od drogi w kierunku Gądkowa Małego do miejsca przedwojennej leśniczówki nazywanej "Szarłatką". Obecnie tam w sąsiedztwie tej alei lipowej mają powstać farmy wiatrowe i farmy fotowoltaiczne.

Więcej
2025/06/17 19:44 - 2025/06/17 22:52 #37683 przez Garbicz
Trudno mi jest uwierzyć, że teraz u Was nic nie kwitnie, nic nie brzęczy, nic nie pełza, nic nie biega. Wszystko już wytrute, czy może nie chcecie się chwalić, aby nie kusić złodziei?

Ostatnia2025/06/17 22:52 edycja: Garbicz od.

Więcej
2025/06/19 19:15 #37689 przez Garbicz

Pisklaki kosa jeszcze w gnieździe. Szkoda, że macie małe zainteresowanie piękną przyrodą Słubic i okolic, która was otacza.

Więcej
2025/06/21 16:46 #37706 przez Garbicz
Dziś pierwszy dzień lata. Gdzie spojrzeć, wszystko kwitnie.

Więcej
2025/06/23 19:06 #37708 przez Garbicz
Wielu pszczelarzy przywozi teraz do Garbicza swoje pszczoły, ale nawet gdy ktoś nie ma pszczół, sam przyjedzie raz do wsi pełnej przedwojennych lip, to do końca życia tego nie zapomni. Widok i zapach, jest to coś niepowtarzalnego. Tylko dzięki zjednoczonym w walce o ocalenie lip mieszkańcom wsi udało się te piękne lipy ocalić. W okolicznych wsiach stare drzewa wycięto. Oczywiście Garbicz, to nie tylko lipy, ale też wspaniała przyroda. Wiele unikalnych gatunków, ale i te pospolite gatunki też potrafią zachwycić.

Rudzik (Erithacus rubecula) - jeden z najpopularniejszych ptaszków.

Jelonek rogacz (Lucanus cervus) - jeden z największych chrząszczy.

Lecicha pospolita samiec (Orthetrum cancellatum) - jedna z najpospolitszych ważek.

Szczęślin późny (Clerodendrum trichotomum) - szczęśliwa parka kwiatów niech wszystkim miłośnikom rodzimej przyrody przyniesie szczęście.

Więcej
2025/06/28 19:53 #37740 przez Garbicz
Co u Was teraz słychać w okolicy? Jakie ptaki śpiewają? Jakie płazy pełzają? Jakie gady śmigają? Jakie ryby pluskają? Jakie kwiaty kwitną? U mnie teraz prawie wszystko kwitnie. Lubię bardzo kwiaty białe i czerwone, ale niekoniecznie. Lubię też wszystkie inne kwiaty. Pochwalcie się co u Was w okolicy rośnie.

Więcej
2025/06/29 15:14 #37741 przez Garbicz
Trzeba się cieszyć piękną polską przyrodą póki ona jest. Niedługo może jej nie być. Jeżeli Polacy nic nie zrobią z szopem praczem, to niebawem nie będzie polskiej przyrody.

zielona.interia.pl/przyroda/zwierzeta/ne...czy-nam,nId,22159907

Więcej
2025/07/12 17:39 #37776 przez Garbicz
Trojeść bulwiasta, sczęślin późny, cykoria podróżnik, a co u Was kwitnie w Słubicach? Oprócz oczywiście nielegalnego przerzutu migrantów.

Więcej
2025/07/17 22:45 #37785 przez Garbicz
Wczoraj w ogrodzie widziałem wiele gatunków ptaków. Szczególnie tych, pastwiących się na resztkach wiśni. Ponadto widziałem padalca zwyczajnego, jaszczurkę zwinkę, pachnicę dębową, jelonka rogacza i wiele innych owadów.

Motyl pastwi się z lubością na resztkach wiśni.

Na trojeści miodu zgodnie dla wszystkich starczy.

Sex na dziewannie.

Porzeczkoagrest już dojrzewa.

A co u Was w ogrodzie?

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas