Dlaczego przyroda Słubic i okolic jest warta zachodu?

Więcej
2025/07/27 01:10 #37792 przez Garbicz
Pod jednym dębem znalazłem pełen kosz prawdziwków. Nie zdradzę pod którym. Za to huba na jesionie przy brzegu jeziora  jest widoczna już z daleka. Ma prawie pół metra szerokości!

Lipcowe kwiatki kwitną zgodnie z planem.

Niektóre piękne kwiatki zjadają równie piękne liszki (kapturnica wrotyczówka). Nikt by nie przypuszczał, jakie motyle z tego będą. Niezbyt piękne, to mało powiedziane.

Zielony żuczek (kruszczyca złotawka) jest u mnie w tym roku w odpowiedniej ilości, a więc widoczna na pierwszym zdjęciu w tym wątku bardzo rzadka osa (smukwa kosmata) u mnie nie wyginie.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/08/02 03:25 - 2025/08/02 03:30 #37800 przez Garbicz
Władze Gminy w Torzymiu nie cenią sobie cennej przyrody w Garbiczu. Może o tym świadczyć likwidacja najpiękniejszego w województwie odcinka drogi rowerowej. Droga ta na odcinku ok. 1,5 km przebiegała nad brzegiem ramienicowego jeziora Wielkiego. Obecnie jezioro nazywa się Wielicko, a droga rowerowa jest tylko na mapach turystycznych.

garbicz.beepworld.de/fahrradweg.htm

Teraz władze Gminy w niepowtarzalnym krajobrazie, na obszarze chronionego krajobrazu "Puszcza nad Pliszką" i jego sąsiedztwie, planują gigantyczną elektrownię słoneczną, a do tego siedem wiatraków o wysokości 250 metrów.

garbicz.beepworld.de/info.htm

Ostatnia2025/08/02 03:30 edycja: Garbicz od.

Więcej
2025/08/05 17:39 - 2025/08/31 11:50 #37802 przez Garbicz
@bohusz, najsmaczniejszy grzybek, którego Ty szukasz od dawna, to żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus), Który był na suchej śliwce na drodze około trzy metry od bramy na moją działkę. Natomiast te na fotografii poniżej sfotografowane na suchej jodle szlachetnej (Abies procera) na mojej działce to jednak nie są żółciaki siarkowe. Są zbyt młode, aby je teraz prawidłowo zidentyfikować. Być może jest to pniarek obrzeżony (Fomitopsis pinicola)? Gdy będę wiedział coś więcej, to napiszę.

Dodam tylko, że żółciaki siarkowe częściej występują na drzewach liściastych. Ze względu zawartość witamin i na swój smak przypominający kraba, lub kurczaka, jest na całym świecie bardzo popularny w kuchni wegańskiej. Udowodnione są jego właściwości lecznicze na wiele chorób, natomiast nie wyjaśniono ostatecznie, czy może absorbować truciznę, jeżeli rośnie na trującym drzewie, na przykład na cisach. Istnieją obserwacje, że po spożyciu żółciaków siarkowych rosnących na cisach i robiniach akacjowych u wrażliwych osób mogą wystąpić wymioty, lub biegunka. Jeżeli ktoś jest wrażliwy, to z cisów i robinii akacjowych nie powinien zbierać. Zebrane z dębów mogą mieć trochę gorzkawy smak ze względu na cenny w medycynie kwas garbnikowy. Owocnych zbiorów życzę i pozdrawiam.

Ostatnia2025/08/31 11:50 edycja: Garbicz od. Powód: Inny gatunek grzyba na zdjęciu.

Więcej
2025/08/09 01:05 #37807 przez Garbicz
Grzyby rosną! Gdy chcą. W Garbiczu blisko mojej posesji przy drodze pod dębem rosną masowo takie borowiki:

Mam do Was pytanie za dziesięć punktów. Jest to jadalny modroborowik ponury (Suillellus luridus), czy trujący krwistoborowik szatański (Rubroboletus satanas)?

Więcej
2025/08/12 01:18 #37818 przez Garbicz
Prawidłowa odpowiedź jest: jadalny modroborowik ponury  (Suillellus luridus).

Przyroda jest piękna, a szczególnie w Garbiczu. Swój urok mają tu też pnie drzew, jak mojej metasekwoi, a nawet po wycięciu pień drzewa może być piękny, jak tego przydrożnego głogu na drugim zdjęciu.

Więcej
2025/08/29 23:59 #37874 przez Garbicz
Bardzo ładny jest dziewięćsił pospolity (Carlina vulgaris). U mnie sam się dziko pojawił i z roku na rok roślin przybywa. Mnie to bardzo cieszy. Nie wiem jak Wam, ale mi się on bardzo podoba:

Więcej
2025/09/07 01:47 #37893 przez Garbicz
Czyż nie piękna jest okoliczna przyroda? Podobnież owady masowo wymierają. Szkoda byłoby to utracić. Nawet taka liszka motyla o nazwie nastrosz półpawik (Smerinthus ocellata) ma w sobie coś ciekawego.

Albo mucha przypominająca swoim wyglądem trzmiela, aby wszyscy czuli przed nią respekt, trzmielówka leśna (Volucella pellucens).

Owady wymierają, trzeba się śpieszyć by zdążyć oko nacieszyć ich wyglądem. Czyż nie piękny jest szablak krwisty (Sympetrum sanguineum) samiec?

Ta jaszczurka zwinka (Lacerta agilis) samica też żywi się owadami.

Gdy nie będzie owadów, to nie będzie wielu ptaków żywiących się owadami. Nie będzie też wielu gadów i ptaków żywiących się tymi gadami. Przyrodę łatwo jest zepsuć, ale odbudować dużo trudniej. Niby oczywiste, że fotowoltaika i wiatraki powinny być planowane na ubogich przyrodniczo terenach przy autostradach i kolejach, a nie w najcenniejszej krajobrazowo i przyrodniczo okolicy. Jednak często planuje się odwrotnie, gdyż nie decyduje o tym dobro przyrody, lecz kto ma zarobić.

Więcej
2025/09/18 18:26 #37916 przez Garbicz
W ubiegłym tygodniu w okolicach Puszczy Rzepińskiej widziałem modliszkę, a na moim szpadlu na mojej posesji na obszarze chronionego krajobrazu Puszcza nad Pliszką widziałem kopciuszka, a więc się z Wami tymi widokami podzielę. Niby "zwyczajne", a cieszą oko:

Modliszka zwyczajna samica (Mantis religiosa)

Kopciuszek zwyczajny samiec (Phoenicurus ochruros)

A co u Was zwyczajnie w trawie piszczy?

Więcej
2025/10/04 22:26 #37947 przez Garbicz
Tak gwoli uzupełnienia, to ta młoda huba na zdjęciu z 2025/08/05 17:39 okazała się być identycznym grzybem, jak ten stary grzyb ze zdjęcia z 2025/07/27 01:10. Jest to hubiak pospolity (Fomes fomentarius). Poza tym w Garbiczu jest teraz mnóstwo pięknych prawdziwków. Prawdziwy wysyp. Bardzo mało robaczywych. Są też rydze i kanie.

Kalina koralowa jeszcze przez ptaki nie jest całkowicie zjedzona.

Paulownia omszona jeszcze nie sypie nasionami.

Kasztan jadalny jeszcze nie każdy ma dojrzałe owoce.

Więcej
2025/10/15 00:18 #37965 przez Garbicz

Kasztany jadalne w Garbiczu chyba już wszystkie dojrzały i spadły z drzew.

Grujecznik japoński ma teraz piękne w kolorze liście pachnące ciastkami. Dlatego nazywany bywa "ciastkowe drzewo". Nazywany też bywa "niejudaszowcem", gdyż jego liście kształtem są podobne do liści judaszowca.

Dereń kousa ma już dojrzałe owoce. (Zdjęcie kwiatów zamieściłem tu 2025/06/17 19:44)

Szczęślin późny też ma dojrzałe owoce. (Zdjęcia kwiatów zamieściłem tu 2025/06/23 19:06 i 2025/07/12 17:39)

Pięknie zaczynają się przebarwiać liście parocji perskiej, zwanej "żelazne drzewo".

Więcej
2025/10/19 11:41 #37989 przez Garbicz

Jesienią, prócz kolorowych liści, rzecz oczywista, też świeże grzyby prosto z Puszczy Rzepińskiej swój urok mają. Nie to co te już nie pierwszej świeżości, takie trochę obeschłe, które można czasem zobaczyć na targu.

Więcej
2025/10/26 23:43 #38001 przez Garbicz
Szkoda, że w Garbiczu nie ma takiego rolnika, jak Patryk Kokociński, który będzie uczestniczył w spotkaniu w Górzycy w dniu 28 października 2025 r. Zadrzewienia na obszarach wiejskich, to bardzo ważna rzecz. Mówi o tym bardzo ciekawa publikacja pod tytułem:

"Zadrzewienia na obszarach wiejskich - dobre praktyki i rekomendacje"

Aleja lipowa do miejsca przedwojennej leśniczówki widoczna na zdjęciach, które tu zamieściłem 2025/08/02 03:25 #37800 byłaby nadal dumą Garbicza, a jest zagrożona, gdyż może przeszkadzać wiatrakom, które niektórzy rolnicy w Garbiczu chcą tam postawić. Jest tylko nadzieja, że mieszkańcy Garbicza obronią Garbicz przed wiatrakami i aleję lipową przed wycięciem, tak jak już kiedyś obronili stare lipy i dęby rosnące we wsi Garbicz. Trzeba się śpieszyć podziwiać lubuskie krajobrazy, gdyż niedługo mogą tu być w najpiękniejszych miejscach baterie słoneczne i wiatraki.

Więcej
2025/10/31 02:28 - 2025/10/31 02:38 #38011 przez Garbicz
Yacón (Smallanthus sonchifolius) już wykopany.

Można podziwiać jak wszystko pięknie wygląda w barwach jesieni. Buk zwyczajny (Fagus sylvatica) jest nadzwyczaj piękny.

Dąb szkarłatny (Quercus coccinea) pięknie się przebarwia.

Lipa warszawska (Tilia tomentosa 'Varsaviensis') jest jeszcze zielona.

Lipa różnolistna (Tilia heterophylla) już żółknie.

Fortegilla większa (Forthegilla major) z zieleni poprzez czerwień przeszła już w kolor żółty.

Też asymina trójklapowa (Asymina triloba) już żółta.

Franklinia amerykańska (Franklinia alatamaha) czerwona itd.

Ostatnia2025/10/31 02:38 edycja: Garbicz od. Powód: likwidacja zbyt dużych odstępów

Więcej
2025/11/02 16:20 #38019 przez Garbicz
Jeżeli ktoś mówi "nie pieprz", to ja mówię, że to jest jednak pieprz, ale syczuański. W tym roku u mnie nie obrodził tak pięknie jak w ubiegłym roku. Zbiory w tym roku są wielokrotnie niższe niż były w ubiegłym roku. Tylko tyle jest owocu w tym roku z całego drzewa:

Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperytum).

Więcej
2025/11/05 14:53 #38031 przez Garbicz
A co u Was? Yacón (Smallanthus sonchifolius) jest już wykopany?

Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperytum) jest już zebrany?

Tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie wiedział, to zjada się tylko te łupinki, a ziarenek w środku łupinek się nie zjada. Napiszcie co ciekawego u was rośnie. Chętnie przeczytam i pewnie nie tylko ja.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas