- Otrzymane podziękowania: 0
Najlepsza szkoła podstawowa w Słubicach?
- W11
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- ming44
- Świeżak
-
- kaja10
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- ming44
- Świeżak
-
- jurand
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 3
- kaczka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 8
Nie ważne jaka szkoła, ważne jaka klasa !
Tajemnicą poliszynela jest to, że nieoficjalnie w każdej szkole tworzone są klasy tzw "elitarne" dla dzieci "lepszych" rodziców.
W tych klasach ze względu na wyrównanie można realizować bardziej ambitny program nauczania.
Idź w maju, czerwcu do dyrektorki i poproś o wgląd na listy klas.
Zapisz dziecko tam gdzie będzie więcej znanych słubickich nazwisk, ewentualnie dzieci z rodzin nauczycielskich.
Pozdrawiam
- ming44
- Świeżak
-
Po pierwsze - nie 12, tylko 13ming........masz 12 lat a piszesz że nie zapisałbys swojego dziecka do szkoły...... dziwne kontakty z dyrektorem...heh ja jak byłem w twoim wieku też często lądowałem u dyrektora. to wcale nie ujmuje nic szkole...
Po drugie - wcale nie chodziło mi o to, że u Dyrektora lądowałem.
- kaja10
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- qqłka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 4
Dla mnie plusem SP3 jest to, że w budynku jest tylko podstawówka i małe dzieci nie mają styczności z "zahormonionymi" gimnazjalistami.
Miałem okazję być parę razy w SP1 i SP2, i generalne na przerwach te dzieci z podstawówek giną w tłumie gimnazjalistów, którzy mają najróżniejsze głupie pomysły.
Rejonizacja jest dobrą sprawą, dlaczego niby jakieś dziecko ma dymać do szkoły pół miasta, bo w najbliższej zabrakło dla niego miejsca?
Co do jakości samego kształcenia, to w zasadzie nie ma znaczenia wybór szkoły, poziom edukacji z roku na rok leci na łeb, na szyję i jak rodzice sami nie zadbają o edukację własnych dzieci to szkoła tego nie zrobi.
Pisać i czytać nauczą, podstaw liczenia też, największe szanse są na poznanie biblii, to w zasadzie wszystko co obecnie jest potrzebne do życia w/g kolejnych rządów i ministrów edukacji.
Ciekawe natomiast jest w naszej, nie tylko lokalnej, edukacji jest to, że nauczyciele którzy często nie mają zbytnich osiągnięć w kształceniu szkolnym zajebiście sprawdzają się jako korepetytorzy.
- gublowa
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 2
w przyszłym roku dziecko zaczyna naukę w szkole podstawowej. Waham się między 1 a 2 ? Proszę o wyrażanie swoich opinii i spostrzeżeń. Dziękuję bardzo z góry.
- qqłka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
a) Jedna sala gimnastyczna na dwie szkoły, w efekcie klasy pierwsze i późniejsze też, mają pseudo WF w jakiejś salce w podziemiach szkoły.
b) Pierwszoklasiści mają zajęcia od 8:00 ale już od drugiej klasy uczniowie chodzą na godzinę, 9:00 czy 10:00. Niby nic, ale akurat mi takie godziny są nie na rękę, a świetlica mała i ilość miejsc jest też ograniczona. Podobno problemy lokalowe, ale jakoś nikt o nich nie wspominał przy nagabywaniu w przedszkolu i dniach otwartych w szkole.
c) Stołówka też podziemiach i trochę cuchnie, wcześniej piwnica była zalana, potem ją niby wyremontowano ale nadal capi.
d) Nie wiem jak w "jedynce" ale w "dwójce" jest średniowiecze i brak ciepłej wody w kranach.
To są jak do tej pory moje największe różnice-bolączki "dwójki" w porównaniu z innymi szkołami z tym, że te inne znam głównie z opowiadań rodziców-znajomych, ale też z odwiedzin we wszystkich szkołach.
Co do kadry nauczycielskiej i poziomu samego nauczania to się nie wypowiem, bo to już bardzo indywidualna sprawa i nie mam tu porównania do reszty szkół.
- Piterson
- Świeżak
-
- Rob
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 17
- qqłka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Marne to pocieszenie.Piterson napisał: qqłka, poczytaj ten artykuł
natablicy.pl/szkoly-beda-karane-za-brak-...7ba1142d5ca054000000
Z tego co wiem, to przepisy obligowały wszystkie szkoły, a co za tym idzie i samorządy, że od tego roku szkolnego warunki sanitarne muszą być poprawione.
Co z tego skoro burmistrzowi i radnym co innego w głowie, w końcu to nie oni te kary zapłacą tylko my, podatnicy.
- qqłka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Nikt nie chucha, ale mamy podobno XXI wiek. Ministrowie i posłowie zastanawiają się nad e-podręcznikami, są pomysły żeby każde dziecko dostało tablet, a tu w łazienkach nie ma ciepłej wody czy papieru toaletowego a stołówka to slams.Rob napisał: dzieciak ma się uczyć, a wy tu , że brak ciepłej wody, stołówka nie taka, godziny nie pasują, może 1 albo 2, itd. chuchacie na te dzieciaki a potem wyrastają z nich obuzy, chociaż na szczęście nie ze wszystkich :evil: