Grüne Woche 1926 - 2026

Więcej
2026/01/15 15:51 #38202 przez Garbicz
Grüne Woche 1926 - 2026 was created by Garbicz
W tym roku już po raz setny w Berlinie zaczyna się Zielony Tydzień. Nie na wszystkich byłem, ale przeważnie po wiele razy, więc pewnie też coś około setki będzie. Patrząc na wykaz, w tym roku mają być: Marschallamt der Wojewodschaft Niederschlesien, Marschallamt der Wojewodschaft Westpommern, Województwo Pomorskie, Województwo Mazowieckie i Urząd Marszałkowski Województywa Lubuskiego. Z Polski będzie mnóstwo browarów, pasiek i wędliniarni. Jak co roku zakupię pyszne wędliny z Masarni Władysławowo Sp. J. R., A., B. Zawistowski. Mój wielki zachwyt budzi Folwark Pszczew Łukasz Robak. Niestety Garbicz nie miał tyle szczęścia.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2026/01/17 02:21 #38205 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Grüne Woche 1926 - 2026
Wczoraj, tj. w piątek byłem na Grüne Woche. W sobotę i niedzielę nie warto iść, bo jest mnóstwo ludzi i tłok straszny. Salami jak zawsze kupiłem zapas na cały rok. Do tego parę kilo holenderskich serów, trochę ciekawych przypraw, no i wino, aby w domu po powrocie opić udane zakupy. Wybieracie się do Berlina na setny Zielony Tydzień?

Więcej
2026/01/17 02:32 #38206 przez Garbicz
Jeżeli chodzi o Polskę, to moim zdaniem godna polecenia jest Masarnia Zawistowski, a jeżeli chodzi o Lubuskie, moim zdaniem godna polecenia jest Winnica Milsko. A Wy co polecacie spróbować?

Więcej
2026/01/18 01:58 #38208 przez Garbicz
Nie interesują Was holenderskie sery, włoskie wędliny i austriackie wina?

Więcej
2026/01/18 02:05 #38209 przez Garbicz
Nie interesują Was kujawskie wędliny, opoczyńskie stroje ludowe i lubuskie wina?

Więcej
2026/01/18 15:44 #38212 przez Garbicz
Jeszcze tylko dodam, że na stoisku firmy Naturini kupiłem oleje: z wiesiołka, z rokitnika, z czarnuszki i rydzowy z lnianki, które wcześniej w tej firmie zamawiałem z wysyłką pocztą.

naturini.pl/

Oczywiście z Polski i nie tylko z Polski było mnóstwo różnych miodów, ale ja jestem wierny najlepszym polskim miodom z pasieki pana Dutkowiaka z Sulęcina pochodzących z chronionych i najcenniejszych przyrodniczo lubuskich terenów, a w tym również z obszaru chronionego krajobrazu "Puszcza nad Pliszką" i obszaru Natura 2000 "Rynna Jezior Torzymskich", a więc pewno też i z mojego ogrodu. Ule pana Dutkowiaka w tym miejscu stoją w Puszczy Rzepińskiej przy Jeziorze Wielicko kilkaset metrów od mojej działki.

dutkowiak.pl/

Więcej
2026/01/19 18:09 #38222 przez Garbicz
Wybieram się ponownie na Grüne Woche. Muszę odwiedzić też niemieckie stoiska.
Nie tylko Polska smakuje.

Nie tylko holenderskie sery.

Więcej
2026/01/25 13:55 #38266 przez Garbicz
Byłem ponownie na Grüne Woche 2026. Dotychczas były zdjęcia z piątku 16 stycznia, a teraz będą z piątku 23 stycznia:

Na ostatnim zdjęciu Gravensteiner, stara poniemiecka odmiana, która rośnie u mnie w ogrodzie w Garbiczu.

Więcej
2026/01/25 14:02 #38267 przez Garbicz
Kolejne 10 zdjęć z Grüne Woche 2026. Na początek garaże z Polski.

Wiem, że w Słubicach są większe trąby, ale dłuższych nie ma.

Więcej
2026/01/25 14:26 #38268 przez Garbicz
Zwierząt było mnóstwo. Dziesiątki różnych rzadkich odmian zwierząt hodowlanych. Prócz tego piękne konie i pokazy hippiczne. Naturalnie była też technika rolnicza.

Przy tym wozie drabiniastym była tabliczka informacyjna, że jest on z 1920 roku. Czy to się zgadza? Czy już wtedy mogły być w Niemczech gumowe koła? W Polsce ja pamiętam z lat pięćdziesiątych wozy z kołami z drewnianymi szprychami i metalowymi obręczami. Moim zdaniem koła z gumowymi oponami weszły do użytku w Polsce dopiero gdzieś najwcześniej w latach sześćdziesiątych. Jak Wy to pamiętacie?

Więcej
2026/01/29 12:28 #38288 przez Garbicz
Co do opon, to znalazłem, że po wulkanizacji Charlesa Goodyeara (1839), Thomas Hancock opracował w 1845 roku pierwsze pełne opony gumowe do powozów, a John Boyd Dunlop wynalazł w 1888 roku oponę pneumatyczną do rowerów, która później zrewolucjonizowała również pojazdy konne. Czyli na wystawie nie było błędu. W Niemczech wóz z 1920 w roku mógł mieć już gumowe opony. W Polsce wojna wszystko cofnęła. Przykładowo telewizja w świecie i w Polsce była już przecież przed wojną, a później w Polsce startowała po raz drugi dziesięć lat po wojnie.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas