Nielegalni imigranci zwożeni do Polski - czy także do Słubic?

Więcej
2024/06/13 20:09 #37291 przez SMJJ
Od paru dni media prawicowe alarmują o przywiezieniu do Polski  wielkiej ilości ( 3500 - 5500 osób - w zależności od żródła) z Niemiec nielegalnych imigrantów , na dodatek nie sa to podobno osoby , które dostały się do Niemiec z Polski. Podobno znacząca ilość tych ludzi zwieziona została do Zielonej Góry . Czy  w Słubicach także zostały takie osoby z Niemiec dostarczone I co sie w ogóle dzieje w tym zakresie?  Chciałbym tez się dowiedziec jakie  plany manowa słubicka władza w tym zakresie?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/01/10 12:58 #37427 przez Garbicz
Próbujący nielegalnie przekroczyć granicę z Polski do Niemiec, są cofani do Polski. Jeżeli próbują granicę przekroczyć w Słubicach, to chyba są cofani do Słubic?

Niemiecka kontrola graniczna przynosi efekty. W 2024 roku o azyl w Niemczech wystąpiło około 250.900 osób, z czego 229.800 po raz pierwszy. Jest to około jednej trzeciej mniej wniosków o azyl, niż w 2023 roku. Liczba nielegalnych przekroczeń granicy do Niemiec w 2024 roku również spadła o 36 procent w porównaniu z rokiem poprzednim - z 130.000 przekroczeń na 83.000. Najwięcej przekroczeń granicy miało miejsce na granicy polsko niemieckiej (16.000 osób) - jedna trzecia z nich tak zwanym szlakiem białoruskim. Tyle o Niemczech.

W Polsce białorusko polską granicę w 2024 roku próbowało przekroczyć 30.400 osób, co stanowi wzrost o 25 procent w porównaniu z rokiem 2023. Wynika z tego, że w 2024 roku w porównaniu do 2023 roku, więcej osób próbuje wjechać do Polski, a mniej osób próbuje z Polski wyjechać.

mediendienst-integration.de/artikel/gren...fluchtmigration.html

Więcej
2025/02/18 14:03 #37459 przez Garbicz
Brandenburgia tworzy ośrodek deportacyjny w Eisenhüttenstadt.

Taki ośrodek już istnieje w Hamburgu, a w marcu ma zostać otwarty drugi w Brandenburgii. Władze federalne i stanowe chcą przyspieszyć deportacje dzięki nowemu centrum, aby umożliwić szybszą repatriację. Głównym celem ma być Polska.

Nowy obiekt w Eisenhüttenstadt będzie organizował transfery przede wszystkim do Polski. Jest to uzasadnione dobrymi stosunkami Brandenburgii z województwami sąsiedniego kraju. Poinformowały o tym federalna minister spraw wewnętrznych Nancy Faeser i minister spraw wewnętrznych Brandenburgii Katrin Lange podczas podpisywania umowy w Poczdamie.

www.n-tv.de/politik/Bundesregierung-und-...article25569133.html

Więcej
2025/02/18 17:31 #37460 przez damcio
i bardzo pięknie
w Polsce jest tyle wspaniałych miejsc gdzie można przyjąć takich ludzi
chociażby Garbicz i teren na którym odbywają się wspaniałe coroczne festiwale dla baaaaardzo bogatych ludzi
miejscówka wręcz idealna

Więcej
2025/02/18 21:14 #37461 przez Garbicz
@damcio, naprawdę uważasz, że nielegalni uchodźcy to są bardzo bogaci ludzie? 

Więcej
2025/02/19 18:38 #37462 przez damcio
nie , nie uważam tak
zresztą nigdzie tego nie napisałem
coś Pan Andrzej chyba nie do końca dobrze zinterpretował mój wpis
napisałem bowiem o miejscu w Garbiczu w którym odbywają się coroczne wspaniałe festiwale dla baaaaardzo zamożnych ludzi
nic o baaaaardzo bogatych nielegalnych uchodżcach nie pisałem, bo rzeczywiście takowi chyba nie istnieją
serdecznie pozdrawiam Panie Andrzeju

Więcej
2025/02/19 19:14 #37463 przez Garbicz
@damcio, a to przepraszam. Niewłaściwie zrozumiałem. Nie jest przecież tajemnicą, że gdy się trafi jakiś wykształcony, lub bogaty, to Niemcy go zostawią u siebie zamiast odsyłać do Polski. Serdecznie pozdrawiam. 
The following user(s) said Thank You: damcio

Więcej
2025/02/20 17:38 #37471 przez damcio
dokładnie tak będzie, bo Niemiec wbrew opiniom nie jest głupi

Więcej
2025/02/20 19:32 #37472 przez Garbicz
Przyznam, że takich opinii o Niemcach nie słyszałem. Wiem, że pewien Anglik słusznie zauważył, że największą wadą Niemców jest to, że wszystko wiedzą lepiej. Natomiast co do Polaków, to już dawno Jan Kochanowski napisał:

“Cieszy mię ten rym: „Polak mądr po szkodzie”;
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.”

Więcej
2025/02/21 08:28 #37473 przez Garbicz
Niemcy nie są głupi, gdyż potrafią uczyć się na swoich błędach. Obecnie w Niemczech socjalistyczne partie robotników już nie mają w nazwie "narodowa" i opowiadają wszystkim, że są przeciwko nazizmowi. Nie wykluczają też kolaborantów z Polski, tak jak to uparcie robił Adolf Hitler. Dzięki temu rządzą w Niemczech i rządzą w UE, gdzie dbają głównie o narodowe niemieckie interesy. Ostatnio jako UE podpisali umowy w Ameryce Południowej z wielką korzyścią dla niemieckiego przemysłu motoryzacyjnego, które to umowy mogą być śmiertelnym ciosem dla polskich rolników. Za eksport niemieckich samochodów UE zostanie zalana tanimi produktami rolnymi, które nie spełniają europejskich norm.

"Jeżeli faszyzm powróci, on nie będzie mówił: 'Ja jestem faszyzm'.
Nie, on będzie mówił: 'Ja jestem antyfaszyzm'."
 - włoski socjalista Ignazio Silone.
(źródło: François Bondy: Pfade der Neugier: Portraits. Benziger, Einsiedeln 1988. str. 84.)

Więcej
2025/02/21 20:23 #37474 przez damcio
to że Niemcy rządzą w Niemczech to jest chyba "oczywista oczywistość"
to że rządzą w EU to mnie jest jak na chwilę obecną na rękę
tylko tyle, że już niedługo  nie będą nawet u siebie rządzić
"beżowa fala" zalewa ich w zastraszającym i niczym nie kontrolowanym tempie
proszę spojrzeć na Berlin, ale na Berlin "od spodu"
tam największy odsetek najbardziej zaradnych biznesowo i zarazem najbogatszych ludzi to nie rodowici Niemcy, różnej maści Muslimi 
oczywiście gro z nich "robi" pieniądze nieopodatkowane i bardzo, ale to bardzo dużo tych pieniędzy wywożą poza granice EU
proszę mi wierzyć że wiem co piszę bo znam osobiście takich zaradnych Niemców
potrafią jednorazowo "przetransferować" po kilkaset tysięcy euro

Więcej
2025/02/22 00:40 #37475 przez Garbicz
@damcio, Thilo Sarrazin już w 2010 roku to zauważył w swojej publikacji "Deutschland schafft sich ab". Został za to wyrzucony z partii. 

Więcej
2025/02/22 10:04 #37476 przez Garbicz
Polacy od wieków są podzieleni. Gdy jedni Polacy uchwalali pierwszą w Europie Konstytucję, to drudzy Polacy na nich skarżyli do sąsiadów i prosili o rozbiory. Pod rozbiorami jedni Polacy szli do powstania, a drudzy Polacy na nich napadali, zabijali i rabowali. Nie tak dawno jedni Polacy planowali rozbiory Polski na linii Wisły, a drudzy Polacy nic o tym nie wiedzieli. Obecnie jedni Polacy chcą wsadzić do więzienia drugich Polaków za ujawnienie tych ich zdradzieckich planów. Jedni Polacy są przerażeni tym planem podziału Polski na wschodnią i zachodnią, a drudzy go popierają i dzielą Polaków na wyborców wschodniej i zachodniej Polski. Jedni Polacy myślą w interesie Polski, a drudzy Polacy w interesie zagranicznym, bo Niemcy, Amerykanie, Rosjanie i inni im za to płacą.

Więcej
2025/02/22 19:05 #37478 przez damcio
Panie Andrzeju, z tym podziałami to nie jest tak do końca jak Pan tu przedstawia
owszem Polacy dzielą się, ale na mądrych i .......... tych trochę mniej mądrych
i widzę że nie tylko na wschodzie mieszkają "fanatycy", ale cóż trudno, trzeba z tym żyć
zresztą tak jest z każdym narodem, że jedni rodacy drugim rodakom robią "pod górkę", dosłownie tak jest na całym świecie, więc my jako polski naród nie jesteśmy tu wyjątkiem
pozdrawiam ciepło

Więcej
2025/02/23 23:21 #37479 przez Garbicz
@damcio, oczywiście różnych podziałów jest bardzo dużo. Nie sposób wszystkich przedstawić. Każdy człowiek dzieli ludzi jak uważa. W Berlinie na murze widziałem napis: "Nie ma podziału między wschodem i zachodem. Jest podział między górą i dołem". Jakiś komunista pewnie to napisał. Fanatycy w Polsce mieszkają wszędzie, z tym, że na wschodzie Polski jest więcej fanatyków polskości, a na zachodzie Polski jest więcej fanatyków niemieckości. Na zachodzie Polski mieszkają ludzie przesiedleni z za Buga z drewnianych chałup krytych słomą do porządnych, poniemieckich, murowanych, ceglanych zabudowań krytych podwójnie wypalaną dachówką, której do dziś czyścić nie trzeba. Dlatego są wdzięczni komunizmowi i pełni podziwu dla niemieckiej kultury. Patrzą z pogardą na biednych mieszkańców wschodniej Polski. Czują się jak coś lepszego. Szczególnie ci, którzy pracują w Niemczech i dobrze zarabiają. To prawda, że Polska nie jest jedyna, gdzie trwa walka między rodakami o dobro ojczyzny, ale jest też pewna różnica między Polską, a na przykład Niemcami. Niemcy instalują swoich polityków w sąsiednich krajach, co nie kończy się dobrze dla tych krajów. Polska tego nie robi.
Pozdrawiam serdecznie.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas