- Otrzymane podziękowania: 30
Koszmary budowlane
- jkn51
- Autor
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- marks
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
To jest chooj, poczekaj aż powstanie wieża Klajsta.
- aasci
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 1
jkn51 napisał: Jak Wam się podoba nowa "perła" słubickiej architektury. Jak można pozwolić zbudować coś takiego w otoczeniu starych kamienic? Ktoś jednak wydał zgodę na zbudowanie " tego czegoś ".
A o co dokładnie chodzi o jakiś budynek czy o to piękne osiedle co budują?
- brucke
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- ru-dy
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Generalnie spora część słubickich kamienic to zabłocone podwórka i obdrapane mury. Sam mieszkam właśnie w takim budynku i wiem jak to wygląda.
- marks
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Od kiedy to o tym czy coś jest zabytkiem czy nie decyduje pierwotna czy obecna rola obiektu?brucke napisał: Akurat w otoczeniu osiedla świerkowego nie ma żadnych zabytkowych kamienic,Stare , walace sie ruiny.sa to zwykle bloki mieszkalne wybudowane dla biedoty przed wojna.Chyba ze aasci ma na mysli inny rejon slubic.
Poniżej masz link do informacji z przed dwóch lat na temat zabytków w Słubicach.
www.slubice24.pl/poznaj-slubice/slubice-...j-ewidencji-zabytkow
No i te walące się ruiny są traktowane na równi z tą "zajebistą" fasadą kina, też ruiną.
Nie wiem jak tamta sprawa się zakończyła ale to już sobie możesz doprecyzować w UM.
- ru-dy
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
"To z pewnością krok w dobrym kierunku - krok na rzecz poszanowania lokalnego dziedzictwa kulturowo-historycznego..."
z tego wychodzi, że zaniedbywane od 100 lat kamienice to dziedzictwo kulturowo-historyczne miasta Słubice. No cóż, jestem dumny że mam szanse mieszkać w tak ważnym obiekcie dla dziedzictwa światowego.
- brucke
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- brucke
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
"Jak Wam się podoba nowa "perła" słubickiej architektury. Jak można pozwolić zbudować coś takiego w otoczeniu starych kamienic? Ktoś jednak wydał zgodę na zbudowanie " tego czegoś "
moze chodzi o inny rejon slubic.Ale szydzac z "perly", na rzecz walacych sie i doslownie smierdzacych zabytkowych kamienic, to kpina.Wiem ze wiele kamienic, jako wspolnoty mieszkaniowe staraja sie doprowadzic je do uzywalnosci, ale koszty sa ogromne.Po 70 latach zaniedban przez wladze slubic , mieszkancy sie staraja.Wlasciciele ocieplaja bloki, i odnawiaja elewacje i chwala im za to, bo sa wizytowka miasta.Ale uczciwie, mieszkania wykupili od UM za bezcen,(moja znajoma , za mieszkanie 90 m2 na pilsuckiego zaplacila niecale 5 tys , razem z notariuszem)Mlodzi musza gdzies mieszkac, biora kredyty w setkach tyiecy na te "PERLY"Z KONIECZNOSCI, bo nie mieli szczesci wykupic za 5 tys , mieszkan, a wlasciciele tych zabytkow jakies dziwne pretensje maja.