- Otrzymane podziękowania: 3
Wybór szkoły
- Martek
- Autor
- Wylogowany
- Senior forum
-
Druga opcja to "Rolniczak". Zawód, matura... Z tym że kierunki tam obowiązujące dalekie są od moich wymarzonych.
Dlatego zwracam się z pytaniem, czy w tej sytuacji powinnam odłożyć marzenia na bok i przystosować się do panujących realiów?
Chętnie również poznałabym opinie na temat dwóch szkół. Byłam ostatnio na dniach otwartych i, jeśli chodzi o atmosferę, punkt dla "Rolniczaka".
Pozdrawiam.
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- yon
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 28
- Gosc25
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 2
- Całyczas Miłomi
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 15
Martek napisał: Witam, w tym roku kończę gimnazjum i stoję przed wyborem nowej szkoły. Chciałabym iść w kierunku humanistycznym, i tu zdawałoby się, że nie ma problemu - klasa humanistyczna w LO. Ale na rynku pracy nie ma dużego zapotrzebowania, humanistów nie brakuje.
Druga opcja to "Rolniczak". Zawód, matura... Z tym że kierunki tam obowiązujące dalekie są od moich wymarzonych.
Dlatego zwracam się z pytaniem, czy w tej sytuacji powinnam odłożyć marzenia na bok i przystosować się do panujących realiów?
Chętnie również poznałabym opinie na temat dwóch szkół. Byłam ostatnio na dniach otwartych i, jeśli chodzi o atmosferę, punkt dla "Rolniczaka".
Pozdrawiam.
Głupota nie zwalnia od myślenia.
-Stanisław...
- Martek
- Autor
- Wylogowany
- Senior forum
-
Całyczas Miłomi napisał: A w ogóle jakie są te Twoje marzenia? humanistyczny kierunek to szerokie pojęcie i mi, przyznam, nasuwa się od razu powiększeni rzeczy bezrobotnych absolwentów politologii/polonistyki itd, a może masz jakiś przemyślany pomysł, który ma przyszłość.
No i tu jest właśnie problem, żeby w wieku 16 lat zdecydować o tym, jaki zawód wykonywać.
Zważywszy na położenie naszego miasta, warto by było wiązać przyszłość z językiem niemieckim. Zwłaszcza, że rynek pracy w Niemczech został otwarty dla Polaków, ale ja lepiej czuję się z językiem angielskim. Myślałam o pedagogice, dziennikarstwie i prawie.Przedmioty takie jak język polski czy historia i WOS to moje hobby. Ponadto język angielski jest tym, co naprawdę lubię i w czym jestem dobra. Żeby nie powiedzieć, że to mój "talent" :lol:
Niestety nasze miasto nie oferuje nic z anglistyki, a wyjazd do Zielonej Góry mi się nie uśmiecha. Wiadomo, koszty i internat.
- Całyczas Miłomi
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 15
W fabryce butów pod berlinem, o której na forum jest bardzo dużo i gdzie chyba dobrze się zarabia nie musisz znać niemieckiego poza podstawami, więc anglistyka jest ok, spokojnie się na nią dostaniesz po maturze w ogólniaku ( jeśli się będziesz uczyć). Jeśli nie chcesz studiować na politechnice to słubicki ogólniak stanowi wstęp na kierunki z rodzaju humanistycznych ( przy odrobinie pracy) i w ten sposób masz jeszcze 3 lata żeby sie zastanowić którą uczelnię wybrać, a w międzyczasie może warto poczytać statystyki bezrobotnych i zawodów poszukiwanych, nie tylko w polsce, ale i w europie i wybrać dobrą uczelnię, na którą niestety trzeba będzie dojechać kawałek. jeśli koniecznie chcesz ten niemiecki to może zamiast ogólniaka i rolniczaka gimnazjum we frankfurcie, a potem studia na niemieckiej uczelni. masz mnóstwo możliwości. pytanie tylko czy chce Ci się włożyć wysiłek ( w naukę i ewentualnie dojazdy, jeśli będzie trzeba) i nawet przemęczyć się do końca studiów, a potem czerpać profity, czas wolny poświęcając hobby i odpowiedzi na to nie udzieli Ci nikt na forum, ani w domu- sama musisz zdecydować.
Głupota nie zwalnia od myślenia.
-Stanisław...
- yon
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 28
- Martek
- Autor
- Wylogowany
- Senior forum
-
Zamierzam szczególny nacisk kłaść na naukę języka niemieckiego, bo z tego co zauważyłam spora część Polaków z okolicy jak i z całego kraju, decyduje się na pracę w Niemczech.
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, które bardzo mi pomogły.
Pozdrawiam serdecznie.