Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Cukier jak heroina

Cukier jak heroina 2017/06/09 09:59 #28855

  • Brandmed
  • Brandmed Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Stały użytkownik
  • Stały użytkownik
  • Posty: 44
  • Otrzymane podziękowania: 1
Cukier uzależnia

Wszyscy wiemy jakim prestiżem cieszą się amerykańscy naukowcy. Badają wszystko i wszędzie. Potrafią znaleźć zależność między liczebnością populacji sowy w Kandzie a ilością krów na pastwisku w Montanie.

Dość żartów, ponieważ temat jest poważny. Profesor Robert Lustig z Uniwersytetu Kalifornijskiego stwierdził, że cukier działa na mózg w podobny sposób jak narkotyki — kokaina lub heroina. Jest to zatem działanie uzależniające, co oznacza, że nie powinno nas dziwić, gdy czasem nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po ciastko lub coś słodkiego.

40 kg cukru rocznie

Na temat szkodliwości cukru zapisano już tyle papieru, że, jak policzyli amerykańscy naukowcy, drzewa zużyte do jego wyprodukowania zajęłyby obszar równy powierzchni Argentyny. Wszyscy wiedzą, że cukier szkodzi, a jednak według statystyk* Polacy zjadają 108 g cukru dziennie tj. prawie 40 kg rocznie. Mowa tu nie o cukrze zawartym w owocach i warzywach, ale o tym znajdującym się w produktach, które kupujemy.

Co się dzieje, gdy dostarczamy naszemu organizmowi więcej cukru, niż potrzebuje? Na przykład:
- rośnie ryzyko stanów zapalnych, co ma wpływ na przebieg chorób autoimmunologicznych
- rozwija się insulinoodporność, a to już krok do otyłości, cukrzycy, chorób serca, a nawet do nowotworów,
- nasza wątroba jest przeciążona, co skutkuje jej stłuszczeniem.

Cukier jest wszędzie

Co zatem robić? Ograniczyć, nie jeść zupełnie? Przecież się nie da. Cukier jest wszędzie. Co więcej, nasz organizm potrzebuje energii, którą łatwo pozyskuje z cukrów. Proponuję, aby posłużyć się zdrowym rozsądkiem. Ważne zatem, aby zastanawiać się nad tym, co jemy.

Warto oglądać etykiety i wybierać produkty, które cukru nie zawierają lub sięgać po te, które mają go mniej niż inne.

Pieczone owoce są słodsze od surowych, choć zawierają tyle samo cukru. Wiąże się to z tym, że woda odparowuje podczas pieczenia i zwiększa się stężenie cukrów. 


Warto szukać przepisów niskokalorycznych np. z jedną łyżeczką cukru. Internet jest skarbnicą wiedzy w tym zakresie.

Jeżeli nie możemy zrezygnować z deseru, to zjedźmy go po głównym posiłku. Wówczas poziom glukozy utrzymuje się na prawidłowym poziomie.

Mniej cukru, to więcej zdrowia. Jeżeli dodatkowo zaczniemy się więcej ruszać, na pozytywne efekty nie będziemy musieli długo czekać.

Polsko-Niemieckie Centrum Medyczne...
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez Redakcja Słubice24.pl.

Odp: Cukier jak heroina 2017/11/27 22:02 #31213

  • ankowa78
  • ankowa78 Avatar
  • Wylogowany
  • Początkujący
  • Początkujący
  • Posty: 5
  • Otrzymane podziękowania: 0
Ja postanowiłam całkowicie wyeliminować z diety cukier, trochę mi go brakuje, ale stosuję różnego rodzaju zamienniki typu www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/s...y/wsparcie-organizmu syropy są zdrowe, mają pozytywny wpływ na naszą odporność. Trzeba zadbać o swoje zdrowie, teraz w sieci jest tyle informacji, że bez problemu można zaczerpnąć wiedzy i żyć bardziej świadomie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1