- Otrzymane podziękowania: 0
KŁAMSTWO W PRZEDSZKOLU
- sara
- Autor
- Gość
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Annielica
- Autor
- Gość
-
- sara
- Autor
- Gość
-
- Annielica
- Autor
- Gość
-
- ALA
- Autor
- Gość
-
- sara
- Autor
- Gość
-
[Pani Saro: Wątek o świńskiej grypie został zamknięty, ponieważ został podany link do newsa. Po drugie proszę nie zakładać wątków i oczerniać nas (administratorów) o powiązania z partiami, politykami itp. Po trzecie jako osoba wypowiadającą się na forum publicznym obowiązują Panią zasady nie tylko kultury ale także prawa (np. prawa prasowego, któremu podlegają również strony internetowe). Zachęcam do zapoznania się z regulaminem strony/forum.]
- gosc
- Autor
- Gość
-
[Pani Saro: Wątek o świńskiej grypie został zamknięty, ponieważ został podany link do newsa. Po drugie proszę nie zakładać wątków i oczerniać nas (administratorów) o powiązania z partiami, politykami itp. Po trzecie jako osoba wypowiadającą się na forum publicznym obowiązują Panią zasady nie tylko kultury ale także prawa (np. prawa prasowego, któremu podlegają również strony internetowe). Zachęcam do zapoznania się z regulaminem strony/forum.]
No to chętnie się dowiem pod który paragraf/artykuł Prawa prasowego podpada "wypowiedź" ze skasowanego wątku założonego przez Sarę?
- gość
- Autor
- Gość
-
No to chętnie się dowiem pod który paragraf/artykuł Prawa prasowego podpada "wypowiedź" ze skasowanego wątku założonego przez Sarę?
Wydaje mi się że chodzi o artykuł 38 punkt 1 ustawy Prawo Prasowe:
Odpowiedzialność cywilną za naruszenie prawa spowodowane opublikowaniem materiału prasowego ponoszą autor, redaktor lub inna osoba, którzy spowodowali opublikowanie tego materiału.
W przypadku specyficznych tytułów prasowych jakim są strony internetowe za "inne osoby" (tak wskazuje powszechna praktyka sądowa i prawnicze interpretacje) uważani są internauci dokonujący wpisów w postaci postów na forum, komentarzy, felietonów itp. Są oni niejako współtwórcami tworzonych w ten sposób treści (interaktywny charakter stron internetowych) i w takim samym stopniu odpowiadają za pisanie nieprawdy oraz naruszanie dóbr osobistych jak tworzący portal informacyjny dziennikarze. Oczywiście prawo prasowo tylko w ograniczony sposób reguluje takie sytuacje. Głównym narzędziem prawnym dla osób poszkodowanych jest Kodeks Cywilny, który definiuje co to są dobra osobiste (art.23) oraz określa możliwe działania w przypadku ich naruszenia (np. art. 24 oraz art.448).
- roslina24
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- jurek
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 4
Chcialam sie tylko spytac wszystkich mam czy zaprzestaniecie posylania dzieci do przedszkoli z powodu grypy? Tak mi sie wydaje ze nie kazdy moze ssobie na to pozwolic np. z powodu pracy . Sezon grypowy sie zacząl pelna parą i nie wyobrazam sobie nie posylania dzieci np. do konca marca do przedszkola .
A ja nie wyobrażam sobie, aby kochająca i odpowiedzialna matka wysyłała dziecko chore do przedszkole, tłumacząc to pracą. Już jeden siedmiolatek w Polsce umarł z powodu powikłań, bo rodzice zamiast zostać z nim w domu posyłali go do szkoły.
Czy tylko w Słubicach jest z tym problem i za normalne uznaje się posyłanie dzieci chorych do przedszkola i szkoły?? Otóż NIE!
Wiem od brata, który ma dziecko w przedszkolu w dużym mieście, że tam nie ma opcji, aby kaszlące, kichające dziecko mogło przebywać w przedszkolu. Od razu wzywani są rodzice, dziecko izolowane, i nie będzie przyjęte z powrotem, dopóki się nie wyleczy i nie będzie już miało objawów (dodatkowo wymagane jest zaświadczenie od lekarza, który leczy dziecko, że jest już ok).
To wg mnie nazywa się odpowiedzialność, bo jako rodzic nie życzyłbym sobie, aby na moje dziecko, które jest zdrowe, prychały i kaszlały inne dzieci.
A zostawiania leków dla dziecka przedszkolankom, z prośbą, aby podały choremu dziecko to już jest moim zdaniem skandal i przegięcie.
- diunaa
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 2
- roslina24
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 0