- Otrzymane podziękowania: 0
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
Ing_a napisał: Witam, może ktoś pomoże rozwiązać mi problem.
Mianowicie : jak wygląda sprawa z dostaniem zasiłku dla bezrobotnych jeżeli pracowała w Polsce, została zwolniona i wyjechalam do Niemiec. Obecnie jestem zameldowana w Niemczech oraz zarejestrowana w urzędzie dla bezrobotnych. Nie mam przepracowanego ani jednego dnia w Niemczech. Czy należy mi się zasiłek? Ponoć jezeli przepracowalo się choć 1 dzien w Niemczech lub po upływie 3 miesięcy od z zameldowania powinien przysługiwać. Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam
Ing_a napisał: Tak, rozumiem o czym piszesz. Może źle sprecyzowalam swój problem. Mianowicie przepracowałam 2 lata w Polsce, zwolnili mnie wiec wyjechałam do Niemiec. Zameldowałam się, a potem zarejestrowałam w urzędzie dla bezrobotnych. Pani w Bundesagentur fur arbeit stwierdziła ze jeżeli się zarejestruje jako bezrobotna, posiadam meldunek i nie znajdę pracy to po 3 miesiącach dostane odpowiednik polskiego Kuronia. Wygląda mi to zbyt kolorowo żeby było prawdziwe, staram się znaleźć jakieś informacje na ten temat ale nigdzie niczego nie ma
I jeszcze te cuda które wypisuje się na innych forach ze po 3 miesiącach trzeba się wymeldowac bo cos tam... Gdzie to ma ręce i nogi?!.. Każdy mówi co innego i juz nie wiem co jest prawdą, a co nie.
P.S Hans71 dziękuje za zainteresowanie sprawą
jezeli nie posiadasz ubezpieczenia niemieckiego a jestes w niemczech zameldowana bo od pierwszego dnia meldunku polskie ubezpieczenie traci swoja moc i obowiazek jest posiadania niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego koszt freivilige wersicherung to q aok 160 ruro w przeciwnym razie rosnie tobie dlug .... drugi obowiazek to oplata rtv ard koszt mioesiecznie to 17.80 € kazdy ma obowiazek ma czy niema telewizora oglada czy nie odglada niemickiej tv . no to tak w skrucieHans71 napisał:
Ing_a napisał: Tak, rozumiem o czym piszesz. Może źle sprecyzowalam swój problem. Mianowicie przepracowałam 2 lata w Polsce, zwolnili mnie wiec wyjechałam do Niemiec. Zameldowałam się, a potem zarejestrowałam w urzędzie dla bezrobotnych. Pani w Bundesagentur fur arbeit stwierdziła ze jeżeli się zarejestruje jako bezrobotna, posiadam meldunek i nie znajdę pracy to po 3 miesiącach dostane odpowiednik polskiego Kuronia. Wygląda mi to zbyt kolorowo żeby było prawdziwe, staram się znaleźć jakieś informacje na ten temat ale nigdzie niczego nie ma
I jeszcze te cuda które wypisuje się na innych forach ze po 3 miesiącach trzeba się wymeldowac bo cos tam... Gdzie to ma ręce i nogi?!.. Każdy mówi co innego i juz nie wiem co jest prawdą, a co nie.
P.S Hans71 dziękuje za zainteresowanie sprawą
Masz prawo do pobytu tylko 6mc po tym musisz uzyskac pozwolenia na pobyta tak jest i tak bylao , w landkreis jest wydzial dla obcokrajowcow aslanderamt i tam musisz udowodnic ze posiadasz z legalnego zrudla dochod z ktorego jestes w stanie sie utrzymac po trzech miesiac mozesz dostac w momencie jezeli twoje zarobki nie zapewnoajja tobie socjalnego minimum cczyli po oplacenia warmmite z nebenkosten bez pradu 399 euro na samota osoba iinnej mozliwosci nie ma idz wez prace nawet za 160 e mc bo jc jest dla osob sz\ukajcych pracy lub nieposiadjacych minimum socjalnego praca w polsce nie nic wspolneg z zasilkiem w niemczech poczytaj moje inne posty
Ing_a napisał: Yhm.... w takim razie ktoś naopowiadał mi bajki. Mieszkam u znajomych, u ktorych mam meldunek. Za mieszkanie nie płace nic, a pieniedze które miałam ze sobą kończą się, pracy szukam cały czas i to obojętne jakiej, nie wybrzydzam. Tylko jak na złość nic nie mogę znaleźć, dostalam oferty z agentury fur arbeit konkretnej pracy adres itd. Zgłosiłam się ale nie chcieli mnie przyjąć, taka dalej wegetacja, jak się rejestrowalam to pani w urzędzie nie kazała mi żadnych ubezpieczeń płacić..... Teraz to juz nie wiem co robić