Dzień dobry. A właściwie, dobry wieczór. Opowiem Państwu mój dzisiejszy zawodowy dzień. Dzień wolny od pracy, przypominam. Dzień Niepodległości. 11 listopada. Rano 10.00-12.00 był pacjent, u którego jest "trudna praca". Zaangażowani - lekarzy i personel pomocniczy. Lekarze leczyli sobie zęby nawzajem i higienistce, a ja:
Do 13.00 kosztorysy wraz z planami leczenia i dokumentami do Krankenkass.
Od 13.00 - wycieczka rowerowa z żonką /w trakcie której odebrałem następujące telefony:
- Czy dziś pracujemy? I czy w soboty? Z Polski
- Czy dziś pracujemy? I czy w soboty. Polak mieszkający w Niemczech.
- Czy dziś pracujemy. I czy w soboty. Polak mieszkający w Niemczech.
- Pacjent na jutro potwierdzający jutrzejszy wizytę. Dostał wcześniej wysłany z systemu Stomatologii SMS przypominający.
- Pacjent, który miał umówiony wizytę na TK - tomografię komputerową. Dłuższa rozmowa. Chciał przyjechać wieczorem, dzień przed zabiegiem. A zabieg trzeba zaplanować. Zrozumiał. Przyjedzie jutro. /trzeba go wcisnąć/
- Dzwonił Niemiec. Po wyjaśnieniu, że jest Dzień Niepodległości, grzecznie przeprosił i umówiliśmy się na telefon jutro.
- Pacjentka, wie. że dziś wolne , ale czy da radę przyjąć. Problem z dziąsłem. Trochę boli, idzie wytrzymać. Zaproponowałem jutro rano albo wieczór.
- Polak mieszkający w Niemczech w trakcie leczenia. Potrzebuje ekspresem skan dokumentu, który ostatnio zostawił. Obiecałem jutro rano. / Muszę przyjść 10 minut wcześniej niż zamierzałem.
16.00 w domu. Obiad przygotowany przez dobrą duszę znajomą, która wczoraj przyszła do żony na 5 min, ale gdy czekała, aż żona będzie mogła w jakiejś przerwie wejść po schodach do domu (gabinet i dom to dwa budynki połączone ze sobą i jest przejście) zrobiła w międzyczasie obiad na dwa dni więc dziś tylko odgrzać. Dziękujemy.
19.00 do gabinetu z żoną. Ona plany leczenia. Ja akwarium w poczekalni. Filtra nie myję. Może w weekend. Wybaczcie rybki.

I żółwie, że nie mam czasu zrobić wysepki.

Na kupną żółwie są za ciężkie. Zatapia się. Lekcje dzieci są ważniejsze. Jak ktoś mi zrobi taką wysepkę to oferuję kupon na 33% zniżki na higienizację. Wartość kuponu: 50 zł.

Ten post. Zapoznanie się z planem na jutro. Czy wszystko dojechało.
20.40 ja do domu. Żona dalej robi.
Jak ona skończy, to będę musiał coś zobaczyć w programie do gabinetu. Później jeszcze w łóżku mam do przeczytania ostatnią gazetę lekarską. I jak dam radę. I jeszcze film z laserów i przeczytać nowe info o nich. To dziedzina, która otworzyła nowe możliwości w stomatologii. Chcecie Państwo, żeby być na bieżąco z nowoczesną stomatologią. To też czas.
Myślę, że lepiej Państwo mnie zrozumieli. W końcu to mój wolny dzień. Dla tych, co pracują w Niemczech: Ja pracuję w niemieckie święta normalnie, a nie ulgowo jak dziś, gdy mam wolne.
Dlatego rozumiem, że miło by było, żeby lekarz przekazał Pani osobiście informację, że nie da rady Pani przyjąć. Ja wiem, że to tylko cztery minutki, ale przecież dostała Pani tą informację od personelu pomocniczego, Czy naprawdę tak ważne dla Pani jest, żeby informację właśnie przekazał on, a nie kto inny? Być może miałby wyrzuty sumienia, pomimo, że wie, iż naprawdę nie da rady przyjąć. I taka rozmowa byłaby dla niego ciężka, co jeszcze bardziej utrudniłoby mu dalszą pracę. Albo po prostu nie mógł wyjść, ponieważ miał zabieg. Był w maseczce, rękawiczkach, fartuchu sterylnym. I pacjenta z krwawieniem. Nie mógł wyjść. Ale mógł przekazać asystentce informację. To zrobił. Asystentka przekazała ją Pani.
Lubię swoją pracę. Też potrzebuję wolnego.
Jak każdy.
A zapomniałem - autentyk, jak na zawołanie. Po wycieczce wymówki żony w międzyczasie, że za dużo pracujemy. Żebym mniej umawiał pacjentów. Co zrobić, żeby zadowolić pacjentów i nie zajechać lekarzy. Bo są jak konie po westernie. :laugh:
godzina 20.47
Z pozdrowieniami,
Bohdan Starzyński
Stomatologia-Słubice
ul. Piska 13
69-100 Słubice
tel. +48 95 718 3000
www.stomatologia-slubice.pl