wizyta u lekarza w PL - ubezpiecznie w Niemczech

Więcej
2012/04/12 17:49 #12296 przez katarzynkak86
Witam,
mam takie pytanko...
jak to jest z wizytą u lekarza w Polsce, gdy ma się ubezpieczenie w De (AOK) ??

Słyszałam, że można iść, owszem, ale trzeba zapłacić z własnej kasy (czyli iść prywatnie?),a potem idzie się do swojej kasy w De i dostaje zwrot... Ale słyszałam też, że często całości nie oddają i dosć długo się na to czeka... Jak to na prawdę wygląda?
Przecież mając kartę ubezp. aok, upoważnia mnie ona do leczenia w wielu krajach...ale widzę że to tylko teoria.

Proszę o wyjaśnienie, tych co wiedzą;)

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2012/04/15 20:08 #12324 przez katarzynkak86
Replied by katarzynkak86 on topic Odp: wizyta u lekarza
?

Więcej
2012/04/20 17:11 #12366 przez betijaw
Replied by betijaw on topic Odp: wizyta u lekarza
Ja się dokładnie nie orientuję, moja mama pracuje w Niemczech i tam jest ubezpieczona a ja dzięki temu jako studentka również. Wiem, że wysyłane były jakieś papiery do NFZ w Zielonej Górze po czym dostałam pisemną zgodę na leczenie w Polsce (przy czym koszty pokrywa niemiecka kasa chorych) i mogę chodzić tu do lekarza normalnie. Proponuje zadzwonić do NFZ do Zielonej Góry i dowiadywać się w niemieckiej kasie chorych.

Więcej
2012/04/22 11:01 #12371 przez miastowa
Replied by miastowa on topic Odp: wizyta u lekarza
Teoretycznie majac ubezpieczenie w AOK mozesz isc do lekarza na terenie Polski, ale w naglych wypadkach.
Koszt za taka wizyte bedzie zwrocony procentowo, to tez zalezy od wielu czynnikow, od choroby, rodzaju lekarza itd. AOK odda Ci wtedy od 75% do 100% za wizyte (100% jest rzadko osiagalne).
Idziesz z rachunkiem do AOK i wypelniasz tam takie pismo i czekasz na odpowiedz.
Moim zdaniem za duzo zachodu.
Lepiej isc jak masz ubezpieczenie do lekarza na terenie Niemiec i masz spokoj z glowy.

• Hydro
  • Świeżak
  • Świeżak
Więcej
2012/04/26 20:17 #12419 przez Hydro
Replied by Hydro on topic Odp: wizyta u lekarza
podejsc do przychodni i zapytać

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas