od czasu jak oddaje (dobre kilka lat) już dwa razy zmienia się system premiowy więc ciężko to obliczyć. Za każdym razem dostajesz 15 Euro, dodatkowo do każdego 5, 10 i 15 dostajesz dodatkową premię. Uzależnione jest to od wagi (zapomniałem dodać ze trzeba miec min 60kg), są trzy grupy wagowe, od których uzależnia się ilosc oddanego osocza do 70, do 80 i powyzej 80kg. ja jako grupa 70-80kg oddaję 750ml osocza, dostaję 15 euro podstawy, za 5. i 10. razem 28E, a za 15. razem 33 E. Fortuna to nie jest, ale podreperować studencki budżet potrafi
Ważną informacją jest to, iż dopuszczalna częstotliwość oddawania osocza jesz znaczą mniejsza od częstotliwości oddawana pełnej krwi. w krwi jest to około 3-6 miesięcy, przy osoczu min 4 dni, ale raczej tak dużej częstotliwości nikt nie poleca, gdyż mimo wszystko jest to osłabienie organizmu.
Przed osoczem zjeść trzeba porządny posiłek i wypić od 1,5 do 3 litrów wody w celu rozrzedzenia krwi (ilość czerwonych krwinek na litr jest sprawdzana każdorazowo). Mi w zupełności wystarcza 1,5 litra, na początku trzeba wypijać więcej. Zakazany jest alkohol i zbyt tłuste posiłki przez 24h przed oddaniem osocza. Można czytać, słuchać muzyki, pisać smsy, zakazane są rozmowy przez telefon, obsługa częściowo zna polski (wszyscy lekarze i kilka pielęgniarek). Część jest również polskiej obsługi a wszystkie dokumenty są w języku polskim, więc bariery językowej nie ma.