- Otrzymane podziękowania: 0
Oddawanie osocza w f/O
- padadeszcz
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Less Więcej
2011/09/05 15:36 #10065 przez padadeszcz
Oddawanie osocza w f/O was created by padadeszcz
Witam 
Oddaje ktoś osocze w Frankurcie?
Jeżeli tak, to mam parę pytań; co jest potrzebne, aby takie osocze oddać?
Oddaje ktoś osocze w Frankurcie?
Jeżeli tak, to mam parę pytań; co jest potrzebne, aby takie osocze oddać?
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- kbl
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Less Więcej
2011/09/05 16:40 #10066 przez kbl
Replied by kbl on topic O: Oddawanie osocza w f/O
ważny dowód osobisty(w całości, nie może być nadłamany itp.), dobre żyły i pełnię zdrowia. Jeśli miejsce zameldowania w dowodzie masz powyżej 150km od Frankfurtu musisz mieć dowód, iż mieszkasz w Słubicach (umowa najmu np.)
Oddanie osocza polega na pobraniu pełnej krwi, odseparowaniu osocza i zwrócenia czerwonych krwinek, więc nie osłabia to organizmu w takim stopniu jak oddanie pełnej krwi. Pierwszy raz jesteś rejestrowany, a lekarz sprawdza jakość Twoich żył (muszą być dostatecznie widoczne na obu przedramionach) oraz ogólny stan zdrowia połączony z wywiadem. Po serii badań próbka krwi przesyłana jest do laboratorium gdzie poddawana jest badaniom na HIV, żółtaczkę i inne poważne choroby, gdy w przeciągu tygodnia nie dostaniesz informacji o w/w schorzeniach możesz przyjść oddać osocze. Ciekawostką jest, iż takie badania odbywają się co 5 oddań, więc przy okazji kilku euro dostajesz również darmowe badania na wszelkiego rodzaju choroby.
W razie pytań mogę udzielić więcej odpowiedzi, mam już za sobą ponad 150 oddań
Oddanie osocza polega na pobraniu pełnej krwi, odseparowaniu osocza i zwrócenia czerwonych krwinek, więc nie osłabia to organizmu w takim stopniu jak oddanie pełnej krwi. Pierwszy raz jesteś rejestrowany, a lekarz sprawdza jakość Twoich żył (muszą być dostatecznie widoczne na obu przedramionach) oraz ogólny stan zdrowia połączony z wywiadem. Po serii badań próbka krwi przesyłana jest do laboratorium gdzie poddawana jest badaniom na HIV, żółtaczkę i inne poważne choroby, gdy w przeciągu tygodnia nie dostaniesz informacji o w/w schorzeniach możesz przyjść oddać osocze. Ciekawostką jest, iż takie badania odbywają się co 5 oddań, więc przy okazji kilku euro dostajesz również darmowe badania na wszelkiego rodzaju choroby.
W razie pytań mogę udzielić więcej odpowiedzi, mam już za sobą ponad 150 oddań
- kusy0s9
- Wylogowany
- Senior forum
-
Less Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2011/09/05 17:02 #10068 przez kusy0s9
Replied by kusy0s9 on topic O: Oddawanie osocza w f/O
ile zarobiłeś/aś na tych 150 oddaniach?
- kbl
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Less Więcej
2011/09/05 17:09 - 2011/09/05 17:17 #10069 przez kbl
Replied by kbl on topic O: Oddawanie osocza w f/O
od czasu jak oddaje (dobre kilka lat) już dwa razy zmienia się system premiowy więc ciężko to obliczyć. Za każdym razem dostajesz 15 Euro, dodatkowo do każdego 5, 10 i 15 dostajesz dodatkową premię. Uzależnione jest to od wagi (zapomniałem dodać ze trzeba miec min 60kg), są trzy grupy wagowe, od których uzależnia się ilosc oddanego osocza do 70, do 80 i powyzej 80kg. ja jako grupa 70-80kg oddaję 750ml osocza, dostaję 15 euro podstawy, za 5. i 10. razem 28E, a za 15. razem 33 E. Fortuna to nie jest, ale podreperować studencki budżet potrafi 
Ważną informacją jest to, iż dopuszczalna częstotliwość oddawania osocza jesz znaczą mniejsza od częstotliwości oddawana pełnej krwi. w krwi jest to około 3-6 miesięcy, przy osoczu min 4 dni, ale raczej tak dużej częstotliwości nikt nie poleca, gdyż mimo wszystko jest to osłabienie organizmu.
Przed osoczem zjeść trzeba porządny posiłek i wypić od 1,5 do 3 litrów wody w celu rozrzedzenia krwi (ilość czerwonych krwinek na litr jest sprawdzana każdorazowo). Mi w zupełności wystarcza 1,5 litra, na początku trzeba wypijać więcej. Zakazany jest alkohol i zbyt tłuste posiłki przez 24h przed oddaniem osocza. Można czytać, słuchać muzyki, pisać smsy, zakazane są rozmowy przez telefon, obsługa częściowo zna polski (wszyscy lekarze i kilka pielęgniarek). Część jest również polskiej obsługi a wszystkie dokumenty są w języku polskim, więc bariery językowej nie ma.
Ważną informacją jest to, iż dopuszczalna częstotliwość oddawania osocza jesz znaczą mniejsza od częstotliwości oddawana pełnej krwi. w krwi jest to około 3-6 miesięcy, przy osoczu min 4 dni, ale raczej tak dużej częstotliwości nikt nie poleca, gdyż mimo wszystko jest to osłabienie organizmu.
Przed osoczem zjeść trzeba porządny posiłek i wypić od 1,5 do 3 litrów wody w celu rozrzedzenia krwi (ilość czerwonych krwinek na litr jest sprawdzana każdorazowo). Mi w zupełności wystarcza 1,5 litra, na początku trzeba wypijać więcej. Zakazany jest alkohol i zbyt tłuste posiłki przez 24h przed oddaniem osocza. Można czytać, słuchać muzyki, pisać smsy, zakazane są rozmowy przez telefon, obsługa częściowo zna polski (wszyscy lekarze i kilka pielęgniarek). Część jest również polskiej obsługi a wszystkie dokumenty są w języku polskim, więc bariery językowej nie ma.
Ostatnia2011/09/05 17:17 edycja: kbl od.
- padadeszcz
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Less Więcej
2011/09/05 19:33 #10071 przez padadeszcz
Replied by padadeszcz on topic O:Oddawanie osocza w f/O
Skoro nie ma bariery językowej, to się przejdę.
Powiedz mi jeszcze, bo mówisz, że żyły muszą być widoczne.
Myślisz, że blizna na prawej ręce w miejscu gdzie zazwyczaj pobiera się krew, byłaby przeszkodą? Albo branie kropelek do oczu?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Powiedz mi jeszcze, bo mówisz, że żyły muszą być widoczne.
Myślisz, że blizna na prawej ręce w miejscu gdzie zazwyczaj pobiera się krew, byłaby przeszkodą? Albo branie kropelek do oczu?
Z góry dzięki za odpowiedź.
- kbl
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Less Więcej
2011/09/06 12:14 #10074 przez kbl
Replied by kbl on topic O:Oddawanie osocza w f/O
kwestia kropel do oczu bardzo wątpię, wiadomo, że trzeba się przyznać do przebytych chorób i alergii ale jeśli nie są to jakieś specyficzne, ekstra mocne leki to napewno nie będzie to przeszkadzać.
Co do blizny - zależy, i to nawet nie od samej blizny tylko od lekarza, ja np. mam na prawej ręce bardzo cienkie żyły i teoretycznie z prawej ręki nie mogę oddawać, dostałem jednak dopuszczony i nigdy później nikt mi nie kazał po raz drugi się tłumaczyć. Najlepiej się przejść i się przekonać
Co do blizny - zależy, i to nawet nie od samej blizny tylko od lekarza, ja np. mam na prawej ręce bardzo cienkie żyły i teoretycznie z prawej ręki nie mogę oddawać, dostałem jednak dopuszczony i nigdy później nikt mi nie kazał po raz drugi się tłumaczyć. Najlepiej się przejść i się przekonać
- padadeszcz
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Less Więcej
2011/09/06 15:25 #10075 przez padadeszcz
Ok, dzięki.
Jak możesz mi napisać jeszcze jak tam trafić, to byłbym bardzo wdzięczny.
Jak możesz mi napisać jeszcze jak tam trafić, to byłbym bardzo wdzięczny.
- kbl
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Less Więcej
2011/09/06 16:19 #10076 przez kbl
Replied by kbl on topic O:Oddawanie osocza w f/O
Oderturm, drugie piętro wejście na klatkę schodową naprzeciwko Karstadu, lub od strony dużego parkingu obok dużej nalepki na szybie Haema Blutspende
www.haema.de/spendezentren/frankfurt-oder.html#c657
www.haema.de/spendezentren/frankfurt-oder.html#c657
- padadeszcz
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Less Więcej
2011/09/06 17:10 #10078 przez padadeszcz
Dzięki Ci bardzo.
Copyright © 2026 Słubice24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.