Proponuje szybkie danie tzw. jednogarnkowe, skladajace sie z trzech rodzajow mies
Potrzebujemy:
kielbase biala parzona
boczek gotowany
piersi z kurczaka
suszone sliwki
jablka ,przyprawa delikat czerwona do mies
Sposob przygotowania:
kazda kielbase pokroic na trzy czesci
boczek pokroic najpierw w plastry i grubosci okolo 0,5 cm a nastepnie w kostki wielkosci oko 2cmx3cm
piersi kroimy w kostke
jablka pokroic w plastry
Nastepnie wyjmujemy naczynie zaroodporne i ukladamy warstwami:
na dnie ukladamy boczek,posypujemy delikatem i suszonymi sliwkami, nastepnie ukladamy kawalki piersi z kurczaka, posypujemy delikatem i sliwkami, potem ukladamy biala kielbase i znowu sypiemy delikat i suszone sliwki, na koniec kladziemy na wierzch plastry jablka i do piekarnika
nie potrzeba tluszczu, poniewaz boczek puszcza tluszcz podczas pieczenia, potrawa dzieki sliwkom nie jest wysuszona, a jablka sprawiaja ze potrawa z wierzchu sie nie przypala podczas pieczenia
ilosc skladnikow oczywiscie w zaleznosci od ilosci naczyn zaroodpowrnych-ja zawsze pieke dwie porcje, wiec potrzebuje dwoch naczyn
polecam-jest naprawde pyszne i nie wymaga duzego nakladu pracy
"Sałatka z brokułami, slonecznikiem i serem feta"
potrzeba:
brokulki
ser feta
slonecznik luskany
smietana
jogurt naturalny
czosnek
sol i pieprz
to kolejna propozycja dla tych co lubia smacznie zjesc, ale nie lubia sie przy tym napracowac:)
brokul gotujemy na polmiekko w osolonej wodzie, w miedzyczasie na patelni podsmazamy luskany slonecznik
ser feta kroimy w duze kostki
brokuly i slonecznik musimy wystudzic przed polaczeniem wszystkich skladnikow!!!
sos czosnkowy:wg uznania

ja robie zawsze z polowy glowki czosnku, ktora wycisnieta dodaje do polowki smietany wymieszanej z polowka jogurtu nat. dodajac sol i pieprz do smaku
gdy skladniki ostygna wrzucamy wszystko razem do miski i calosc zalewamy sosem czosnkowym i gotowe

mam nadzieje ze instrukcja przygotowania dan jest w miare zrozumiala

pozdrawiam