Zakup gruntu w celu późniejszej odsprzedaży

Więcej
2025/12/10 12:56 #38134 przez irlis
Mam możliwość kupienia działki rolnej 5 klasa ziemi. W świetnej lokalizacji blisko szkoła, kościół, sklep, boisko piłkarskie, miasto 80k mieszkańców 10km od działki, okolica się buduje.
Chciałbym podzielić uzyskać WZ i sprzedać.
ALE…
Dojazd do działki do tej pory bez papierów, obok ogrodzenia przepompowni.
Droga do tej pory używana przez właściciela i sąsiada, okazuje się, że jest to grunt gminy, który nie jest drogą.
Szerokość gruntu (Nieoficjalna droga), od ogrodzenia 2.6m. - Zatem nie ma sensu dyskutować z gminą na temat służebności, ustanowienia drogi, za wąsko, to by nic nie dało, nie dało by nic (Jakby to Mariusz Pudzianowski opisał)
Jedyna możliwa opcja odkupienie części działki od sąsiada, który posiada 1.6ha, ale ciężko żyje z ludźmi i gminie kiedyś nie chciał sprzedać nawet małego kawałka, więc spisałem tę opcje na straty. 
Od drugiej strony działki nie da rady, musiałbym odkupić od 3 różnych osób kawałek działki na drogę, na co moim zdaniem nie pójdą bo będą szły przez środek ich działek, kto normalny by na to poszedł 🙂 
Moim zdaniem temat spisany na straty, ale pisze posta, ponieważ jest tutaj sporo osób bardzo doświadczonych, być może wpadnie komuś pomysł do głowy, aby uzyskać prawny dojazd do drogi.
Pozdrawiam Serdecznie i proszę o swoją opinię w tym temacie.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/12/10 13:40 #38137 przez madris
A co jest na tej działce miejskiej w studium/planie ogólnym i mpzp i jaki jest obecnie jej użytek na mapie geodezyjnej? To wszystko możesz sprawdzić sam. Możesz też wystąpić w trybie informacji publicznej podając nr swojej działki o informację dotyczącą dostępu do drogi publicznej lub możesz wystąpić do gminy o tzw opinie komunikacyjną dla swojego terenu.

• Garbicz
  • Z dala
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
Więcej
2025/12/10 17:02 #38138 przez Garbicz
"Kup działkę, Bóg nie stworzy więcej ziemi" - jak mówi słynny tytuł amerykańskiego ogłoszenia. Jest w nim wiele racji. Dziesięć lat temu słyszałem, że wszystko co jest na Ziemi można kupić za 3%, a według innych naukowców za 10%, pieniędzy, które są w obiegu na świecie. Od dawna nie ma wojny światowej, aby wszystkie pieniądze straciły swoją wartość i były drukowane nowe pieniądze. Dlatego wymyślono kryptowaluty. Ludzie mają co kupować, w co inwestować i na czym zarabiać grube pieniądze. Dlatego cena kryptowalut rośnie, ale wartości nie mają one żadnej i kiedyś to rypnie. Taka piramida finansowa. Natomiast ziemi Bóg nie stworzy więcej. Dlatego w ziemię warto inwestować. Tyle tak bardzo ogólnie.

Szczegółowo nie mogę nic napisać, gdyż zbyt mało wiem. Dużo można zarobić, jeżeli tanio się kupi grunt rolny bez możliwości dojazdu i bez WZ, a potrafi się załatwić dojazd i WZ. Dojazd jest warunkiem wydania WZ (art. 61, ust. 1, pkt 2 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym). Przeczytaj też art. 2, pkt 12 tej ustawy.

Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

• Garbicz
  • Z dala
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
Więcej
2025/12/11 18:29 #38140 przez Garbicz
Potrzebujesz prawnika, a nie osoby doświadczonej. Ja mam trochę inne doświadczenia. Kupiłem bardzo drogo swoją działkę od handlarza działkami. Później on chciał kupić hektary naprzeciwko mojej działki i podzielić na 40 działek. Chciał zrobić osiedle małych działek na którym nie ma ani jednego drzewa, gdyż sąsiadowi przeszkadza. Przypadkowo dowiedziałem się o licytacji. Było nas tylko dwóch i było bardzo ostro. Aby zapobiec jego planom kupiłem ten teren za cenę wielokrotnie wyższą niż była oficjalna wycena. Podzieliłem na 6 działek. Wszystkie mają dostęp do drogi powiatowej i dlatego urząd nie mógł odmówić wydania dla nich WZ.

Piszesz: "Jedyna możliwa opcja odkupienie części działki od sąsiada, który posiada 1.6ha, ..."

Tego będę się trzymał. Nie jestem prawnikiem, ale ja bym Twój cel tak próbował osiągnąć:
1. Kupiłbym grunt tanio, bo rolny, bez dojazdu i bez WZ.
2. Zaproponowałbym sąsiadowi odkupienie części jego działki po 2 - 3 razy wyższej cenie za m2 niż normalna tam jest cena, lub notarialne ustanowienie służebności gruntowej, jak woli i bym go poinformował, że tak obaj będziemy zadowoleni, bo w przeciwnym razie sprawa trafi do sądu, obaj stracimy cenny czas i duże pieniądze na prawników, a sąd zasądzi od niego to samo, lecz po normalnej cenie, a nie 2 - 3 razy wyższej.
3. Gdy sąsiad by odmówił, to bym wynajął prawnika i bym szedł do sądu w oparciu o art. 145 Kodeksu cywilnego, co jednak jest czasochłonne i kosztowne.

Kodeks cywilny

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas