Plantacja borówki amerykańskiej

Więcej
2025/12/09 15:51 #38130 przez mori
Plantacja borówki amerykańskiej was created by mori
Marzy mi się plantacja borówek amerykańskich, słyszałam że to opłacalny biznes. Mam działkę około pół hektara z glebą piaszczystą, pH chyba neutralne. Czy borówki będą u mnie rosły? I ile sadzonek potrzeba żeby to miało sens komercyjnie? Nigdy wcześniej się tym nie zajmowałam więc każda rada mile widziana.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/12/10 08:16 - 2025/12/11 11:49 #38133 przez irlis
Replied by irlis on topic Plantacja borówki amerykańskiej
Potrzebują bardzo kwaśnej gleby, pH około 4-5, a jak masz neutralną to musisz ją zakwasić torfem kwaśnym albo siarką. To sporo roboty i kosztów na początku. Piasek im pasuje, lubią przepuszczalną glebę, tylko koniecznie z dużą zawartością próchnicy. Na pół hektara potrzebujesz kilka tysięcy sadzonek jeśli chcesz to robić komercyjnie, a to naprawdę duża inwestycja początkowa. Borówki zaczynają dobrze owocować dopiero po 3-4 latach, więc musisz mieć cierpliwość i kapitał na przetrwanie tego okresu. Potrzebują regularnego podlewania w upały, najlepiej system nawadniania kropelkowego. Są różne odmiany, warto wybrać kilka żeby mieć owoce przez dłuższy sezon. Ja mam tylko małą plantacyjkę domową, może z dwadzieścia krzaków, i to już jest sporo pracy - pielenie, podlewanie, przycinanie, ochrona przed ptakami. Komercyjnie to zupełnie inna skala. Zastanów się dobrze czy masz czas i środki, może zacznij od małego kawałka na próbę? Jak już się zdecydujesz to kup sadzonki w sprawdzonej szkółce, zobacz ofertę na krainasadzonek.pl/ gdzie możesz znaleźć różne odmiany borówek z opisami.
Ostatnia2025/12/11 11:49 edycja: irlis od.

• Garbicz
  • Z dala
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
Więcej
2025/12/10 13:18 #38135 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Plantacja borówki amerykańskiej
@irlis, potrzebują odczyn bardzo kwaśny, ale odczyn bardzo kwaśny to pH 4,5 i poniżej. (Odczyn kwaśny ma pH 4,6 - 5,5. Odczyn lekko kwaśny ma pH 5,6 - 6,5. Odczyn obojętny ma pH 6,6 - 7,2. Odczyn zasadowy ma pH 7,3 i powyżej)

Nie tylko warto wybrać kilka odmian, ale jest to nawet konieczne. Plenne odmiany są obcopylne, a więc potrzebują zapylaczy, aby miały dużo wielkich owoców.

• Garbicz
  • Z dala
  • Platynowy forowicz
  • Platynowy forowicz
Więcej
2025/12/10 13:39 #38136 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Plantacja borówki amerykańskiej
@mori, nigdy się tym nie zajmowałaś, więc zapewne jesteś przekonana, że rolnik śpi, a w polu mu rośnie. Uprawa może być opłacalna, jeżeli masz własne maszyny rolnicze. Jeżeli masz tylko pół hektara, to zakup maszyn jest nieopłacalny, a wynajem maszyn z operatorem czyni uprawę mniej opłacalną. Tu poniżej jest wszystko wytłumaczone, jakie to są koszty dla rolnika dającego własną pracę, mającego własne maszyny i własną słomę. Tak było 3 lata temu. Dziś może to być trochę drożej.

Koszty sadzenia borówki na 1 ha.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas