Wędzarnia murowana czy stalowa

Więcej
2025/05/28 11:31 #37614 przez irlis
Wędzarnia murowana czy stalowa was created by irlis
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zrobieniem murowanej wędzarni w ogrodzie, ale z drugiej strony widzę sporo gotowych stalowych modeli i nie wiem, czy jest sens się bawić z murowaniem. Macie jakieś porównanie?

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2025/05/28 12:52 #37615 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Wędzarnia murowana czy stalowa
Kiedyś miałem sąsiada, który potrafił robić wędliny i je wędzić. Nauczył się na robotach przymusowych w Niemczech. Gdy poszedł na emeryturę, to musiał co roku przychodzić do masarni, gdy były imieniny prezesa GS-u, by zrobić dla niego wędliny na imieninowe przyjęcie. Widocznie nikt inny tego tak dobrze nie potrafił. Już dawno umarł. Widziałem jak pod blokiem wędził wędliny dla siebie i mu trochę w tym pomagałem. Ustawiał kilka cegieł przykrytych blachą na palenisko, a za nimi stara metalowa beczka z dziurą na dole do paleniska. Wiedział co jak długo i w jakim dymie wędzić. Wędliny były wspaniałe. Wniosek z tego jest taki, że nie jest istotne w czym, ale jest istotne kto wędzi.

Sprawa druga, to blaszaną masarnie łatwiej jest ukraść. Ale w Garbiczu całe domy murowane aż do fundamentów rozebrali i ukradli. Jeżeli w okolicy nie kradną i na stałe mieszkasz, to nie ma obaw, że ukradną. Jeżeli kradną i rzadko bywasz, to każdą ukradną.

Podsumowując, to rób co chcesz i nikogo nie pytaj. Wybierz wędzarnię, która Tobie bardziej się podoba i która bardziej pasuje w Twoim ogrodzie. Gdybym znał styl domu i ogrodu, to mógłbym napisać która mi bardziej tam pasuje. Ale po co? Trochę odwagi. Ty będziesz na tą wędzarnię patrzeć, nawet wtedy gdy nie będziesz nic w niej wędzić. 

Więcej
2025/05/28 12:54 - 2025/06/18 12:02 #37616 przez mori
Replied by mori on topic Wędzarnia murowana czy stalowa
Murowana ma swój klimat, wiadomo, ale stalowe wędzarnie też mają sporo zalet – głównie to, że są mobilne, no i nie trzeba się bawić w fundamenty czy konstrukcję od zera. Te lepsze modele mają już dobrą izolację, komin, palenisko i wszystko, co potrzeba. Jak ktoś nie chce się bawić w budowę od podstaw, to można rzucić okiem tutaj: pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/wedzarnie-tradycyjne . Są gotowe zestawy, różne wielkości, no i można po prostu postawić i wędzić.
Ostatnia2025/06/18 12:02 edycja: mori od.

Więcej
2025/05/28 14:04 #37618 przez Garbicz
Replied by Garbicz on topic Wędzarnia murowana czy stalowa
Dokładnie tak właśnie. Decyzja należy do Ciebie. Jeżeli chodzi o wędliny, to wędzarnia musi być dobra (ogień nie za blisko, bo wędzi się dymem, a nie ogniem) i wędzić musi dobry specjalista (musi wiedzieć co jak długo i jakim dymem wędzić). Nie jest istotne, czy wędzarnia jest murowana, czy stalowa.

Słubice24.pl

Rzetelne, obiektywne i najczęściej odwiedzane źródło informacji o Słubicach. Newsy, komentarze, zdjęcia, relacje, ogłoszenia, forum dyskusyjne. Zapraszamy!

Zajrzyj do nas