- Otrzymane podziękowania: 15
Rada Miejska- jak to w końcu jest?
- Całyczas Miłomi
- Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Radni z poprzedniej kadencji : Piotr Kiedrowicz Juliusz Żwirek Mariusz Olejniczak Czesław Dzierniejko Józef Grabowski Krystyna Kiba Zbigniew Kubik Krystyna Baczyńska Ewa Chustecka Maria Skalniak Krystyna Skubisz Ryszard Potorski,
czyli lwia część grona! nowe są tylko dwie osoby: Jakub Piosik i Andrzej Woźniak!! wielu radnych pełni funkcję nawet dłużej niż drugą kadencję. Jak to się stało, ze nie rzuciło mi się to w oczy wcześniej!!??!! wiesza się psy na poprzednim Burmistrzu, a to przecież była praca grupowa przynajmniej po części, jeśli nawet zło polegało na przymykaniu oczu na to co się działo w urzędzie i gminie! WOW!
Zapraszam drodzy Forumowicze to merytorycznej dyskusji i oceny pracy Rady i Radnych w odniesieniu do obecnej sytuacji i, odziedziczonych po poprzedniku, problemów z jakimi boryka się nowy Burmistrz i Gmina.
Głupota nie zwalnia od myślenia.
-Stanisław...
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- dżozef
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 1
A to co nawyprawiał poprzedni burmistrz i ukrywanie przed opinią publiczną "niedociągnięć" to zupełnie inny temat niestety...Tym też powinien się zająć obecny burmistrz, jak było po wyborach to głośno wołali, że rozliczenia będą, kontrole, a jak na razie cisza...
- mundi
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 2
I małe podsumowanie: to MY wybieramy władzę w mieście! Oczywiście w wyborach demokratycznych, większością głosów (co automatycznie stanowi, że 49% głosujących na oponenta może być niezadowolona), ale nie oszukujmy się: Słubice mają takich radnych i takiego burmistrza (obecnie i w przeszłości), jakiego wybrali i na jakiego zasłużyli.
Oczywiście nie oznacza to, że nie powinniśmy tym ludziom patrzeć na ręce...
PS. Jeśli chodzi o obcięcie sobie pensji przez radę miasta, słyszałem, że przeszedł wniosek pana K. (obniżenie o 15%), ale na razie jest to plotka i nie będę jej komentował. Czy ktoś wie gdzie tą informację można potwierdzić?
- dżozef
- Wylogowany
- Senior forum
-
A wyboru do sejmu tuż tuż. A co pensji radnych to wg mnie temat zastępczy, ale jest jedna super opcja, żeby to sprawdzić. Pójść na posiedzenie i się dowiedzieć, w końcu każdy ma do tego prawo. Swoją drogą, ilu z Was kiedyś było na sesji, zadało pytanie swojemu radnemu, zabierało głos, to przecież nasze demokratyczne prawo. Ja przyznam bez bicia, ani razu nie byłem, nigdy nie wydało mi się to interesujące...
PS. Całyczas Miłomi: niedokładnie sprawdzałeś. Radny Woźniak to nie nowicjusz, lecz weteran samorządowy, był już radnym dawno temu. Chyba jego brat czy kuzyn był też radnym w Powiecie.
- Całyczas Miłomi
- Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Dżozefie- sprawdzenie objęło tylko poprzednią i obecną kadencję, ale słusznie, że zwróciłeś uwagę, w takim razie nowy jest tylko Pan Piosik,a reszta pracuje dla nas od dawna. Poza tym jeśli radni tylko głosują i wszystko co dzieje się w gminie jest w najmniejszym stopniu zależne od nich to po oni nam w ogóle są??
-Stanisław...
- kaczka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 8
Radni potrzebni są jedynie do uchwalenia budżetu. Taka jest prawda.
Jedyny ich wpływ na burmistrza to możliwość obniżenia pensji.
Takie plany miała rada w stosunku do burmistrza na początku kadencji, ale się dogadali
Jak ktoś słusznie zauważył, tacy radni i burmistrz jakich sami wybieramy.
Posłużę się przykładem.
Przed wyborami samorządowymi spotkałem znajomą. W trakcie rozmowy spytałem się na kogo głosuje. Odpowiedziała mi, że za bardzo nie wie, ale zagłosuje na Pana Piotrka. Dlaczego, spytałem ? Bo innych nie znam, a Pan Piotrek zawsze uśmiechnięty i mówi "dzień dobry"
- dżozef
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Całyczas Miłomi
- Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
-Stanisław...
- Julitaa
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 0
lepiej zajmijcie się życiowymi sprawami blisko ludzi, w urzedzie znowu zwolnienia burmistrz szykuje, atmosfera pracy tam jest straszna, koleżanka boi sie że wyleci, a naprawde dobrze pracuje! jak tak można???
--
i chciałam jeszcze dodać, że ja dwukrotnie glosowalam na p. Chustecką i nie prawda jest to co o niej pisano przed wyborami, ze sie nigdy nie udzielała na sesjach, a że mąż na osirze średnio daje rade to nie jej wina przecież ludzie! uwazam ze dobrze sprawuje swoją funkcje, nie mam dziecka ale kolezanki mowiły, że duzo dla przedszkola robi.
- Całyczas Miłomi
- Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
-Stanisław...
- mundi
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 2
Z tego wynika co następuje: ktoś płakał w innym wątku (żałośnie zresztą), że radni strasznie harują, szukając w internecie informacji, i w ogóle wykonują tytanową pracę, przemęczając się strasznie w morderczych przygotowaniach do zebrań. Nie sądzę. Zróbmy te stanowiska darmowymi, niech siedzą na tych stołkach ludzie którzy CHCĄ to robić, nawet nieodpłatnie, najlepiej tacy, których na to stać i którzy nie będą płakać, jak to strasznie mało zarabiają. Chętni się znajdą, zapewniam. Ba, pewnie nawet część obecnych radnych byłaby w stanie podjąć się wyzwania. Nie sądzę również, żeby ktoś w miarę ogarnięty nie był w stanie połączyć zwykłej pracy z funkcją radnego. A takie stanowiska wymagają ludzi ogarniętych, zaradnych życiowo i odważnych. Takich, którzy mogą pozwolić sobie na sprzeciw, bo ich na to STAĆ. Jeśli członkowie rady będą związani finansowo ze swoimi stanowiskami, bo jest to ich jedyne źródło utrzymania (bądź stanowi jedno z niewielu istotnych źródeł) to będą bać się o stołki i będą robić to co im się każe. A jeśli z powodu jakiejś ustawy nie da się im "wyzerować" pensji, to należałoby ją obniżyć do rangi symbolu (np. 100z). O, i tyle.
- buda
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Całyczas Miłomi
- Autor
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
-Stanisław...
- ola52
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-