- Otrzymane podziękowania: 0
Wieża Kleista- FAKTY i OBALANIE MITÓW.
- Mustafa
- Świeżak
-
Nie wiem po co się wysilacie? Kasę w 85 % daje UE i to jest najważniejsze! To są darmowe miliony, którymi można obdzielić królika i jego znajomych. Wiecie ile politycznie można wygrać (może i nie tylko) mając taką kasę w łapach?
Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać, kiedy burmistrz który zgodził się na wyburzenie historycznej kładki na SOSiR-e, historycznie uzasadnia budowę wieży :laugh:
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Pirlo
-
Autor - Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 38
Tymczasem nie jest to żadna odbudowa, lecz BUDOWA czegoś zupełnie nowego i czegoś zupełnie od nowa.
PS. Wpis Mustafy niewątpliwe skłoni mnie do głębszych rozważań w temacie budowy tej wieży…
- marks
- Świeżak
-
No nie bardzo. Jeszcze kilka lat temu jak słyszałem o tej wieży, to gadka była taka, że na bank dostaniemy dofinansowanie, teraz już mówi się i pisze, że jest szansa na nawet 85% dofinansowania. Ostatecznie możemy dostać zwrot 10-20%, a to się jak najbardziej łapie na "nawet 85%".jkn51 napisał: Nie wierzysz , że odzyskamy 85% ? Nie wiem skąd ta wiara czy nie wiara. Ja wiem , że tak ma być.
Czyli tego ludziom brak, ale zamiast ścieżek można podstawić dowolny, "niezałatany", problem w naszej gminie. Niedługo skończą się dofinansowania z UE, może też paść sama unia, a ja nadal nie słyszałem, żeby w naszej gminie można było dostać dofinansowanie na alternatywne czy ekologiczne źródła energii. Czemu o to się Gmina nie stara?I częsty argument z tymi ścieżkami.
Jeżdżę, tylko problem jest taki, że poza ścieżką na KSSSE, te obecne donikąd nie prowadzą. Nie można zrobić w okolicy trasy 20-40 kilometrów żeby zaliczyć coś ciekawego i nie wpaść pod samochód.A jeździsz tak w ogóle ? Bo ja tak. Nie wyczynowo bo wiek nie ten , ale pomiędzy 1-2 tys km w roku. Po ścieżkach też. Wierz mi / teraz Ty wierz / , że tłoku nie ma.
Ale jaka historia, jakie upamiętnienie? Zginęło kupę ludzi pod Kunowicami i wystarczył kamień pamiątkowy. Nie wiem, co ten Klajst robił w okolicy, że mu wieże postawili, ale może też wystarczyłby kamień pamiątkowy? Przecież, to nie nasz bohater i nie my mu tą wieżę zniszczyliśmy.Chyba biegających jest więcej. " Niech Niemcy sobie wybudują ". To jest historia tej ziemi , teraz mieszkamy tu my , przedtem Niemcy. Ale ziemia ta sama. Na tej ziemi działa się historia. Narodowość nie ma nic wspólnego z upamiętnianiem.
Akurat Kościuszko to się Amerykanom przysłużył, Reagan może Polsce też. Ale czym się nam przysłużył jakiś tam Klajst?Czy pomnik Regana w Warszawie wybudowali Amerykanie ? A Kośćiuszki w Waszyngtonie Polacy ?Przecież to nie o to w tym wszystkim chodzi. Taki jest mój tok myślenie i tyle w tym temacie.
A może inaczej, widzisz oczyma wyobraźni jak Ukraińcy za własne pieniądze stawiają w Tarnopolu pomnik Słowackiemu?
- jkn51
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 30
- HMR
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 19
Niedawno ktoś wspominał o "Wieży Bismarcka". W Ośnie Lubuskim jeszcze stoi górując nad jeziorem, zatem zagrzewam @jkn51 do parcia na odbudowanie tej właśnie konkretnej wieży zlokalizowanej niedaleko obrębu Świecko i widocznej na panoramie Słubic. :whistle:
- marks
- Świeżak
-
A to już Twoja nadinterpretacja.jkn51 napisał: Marx no widzisz, sami wrogowie dookoła. Jak nie Niemiec to Ukrainiec. I tak będziemy się licytować . Kto i ile wieków temu pierwszy komu krzywdę zrobił.
Mnie interesują bardziej kwestie ekonomicznie i twierdzę, że nas na to nie stać. I nie ma to znaczenia, że kiedyś byliśmy wrogami a teraz powiedzmy, że jesteśmy przyjaciółmi.
Nooo, a my w rewanżu postawimy Banderze. Tylko czemu miałoby to służyć?Czy może jednak lepiej iść w tę stronę , żeby jednak kiedyś Ukraińcy postawili pomnik Słowackiemu. Co ?
- jkn51
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 30
- marks
- Świeżak
-
Nie znam osobiście żadnej z osób, które kryją się pod poszczególnymi nickami, w świecie wirtualnym też z nimi nie mam kontaktu, jedynie co nas łączy, to to że mamy zbieżne poglądy na niektóre sprawy. Choć nie na wszystkie jak dobrze pamiętam. Ale czy coś w tym złego?jkn51 napisał: Marx, markeba,Victory79, Piwosz, HMR, dziunia31, Torpeda, Mustafa, marchewka . Nie wiem ile osób kryje się pod tymi profilami , ale jak by nie patrzeć stanowicie zgrabne kółeczko . To nie dotyczy tylko tego wątku. Czytając Wasze wpisy w innych tematach można sobie doskonale wyrobić poogląd co do Waszych zapatrywań na tematy lokalne, ogólnopolskie a także ogólnie światopogląd.
Czy trzeba mieć poglądy takie jak: Tusk, Kaczyński, Jabłoński czy Ciszewicz, w zależności od tego, który jest obecnie na fali, żeby móc coś napisać na forum?
Tylko że jak na razie, to mało jest polemiki i argumentów strony przeciwnej. Ale czy to nasza wina?Polemika z Wami nie ma większego sensu bo argumenty do Was nie trafiają , potraficie natomiast odnosić się do nich lekceważąco ,
Na przykład wątek o ZUWŚ. 'HMR' przedstawił jakieś fakty, często podparte dokumentami. Można twierdzić, że on i jego wpisy są niewiarygodne. Tylko ja proszę o kontrargumenty w postaci innych dokumentów, które zadadzą kłam temu co pisze 'HMR'.
No przecież opłacamy z własnych pieniędzy rzecznika prasowego i programy agitacyjne w prywatnej TV, niech ktoś przedstawi twarde dowody na to, że 'HMR' się myli, że SOSIR, to jednak prężnie działająca spółka, że sprzedaż ZECu i utworzenie SCWI przyniosło mieszkańcom miasta olbrzymie korzyści, itp., itd.
To kto tu kogo lekceważy?
Durne wrzutki o Bismarcku? A wiesz w ogóle dlaczego Bismarck pojawił się w temacie wieży Klajsta?[...]durne wrzutki robić o Bismarcku lub Banderze.
Zawsze możesz podyskutować w gronie 'lbaczynskiej', 'juranda' czy 'wiesława' oraz kilku innych osób i stworzyć swoje kółko wzajemnej adoracji.Szkoda czasu. Dyskutujcie między sobą. Będziecie sobie " pić z dzióbków " i żyć w przekonaniu o swojej wielkiej wiedzy i przenikliwości. Potem dorośniecie. Do tego czasu papapapapaap
Przedstawcie dowody i argumenty na to, że ja, 'HMR' czy 'pirlo' łżemy, oszukujemy i piszemy nieprawdę. Czy ktoś Wam broni?
P.S.
Wpadnij na fejsbuka, to dopiero zobaczysz ilu ludzi myśli jak Ty lub ja.
- Lechita
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 16
jkn51 napisał: Marx, markeba,Victory79, Piwosz, HMR, dziunia31, Torpeda, Mustafa, marchewka . Nie wiem ile osób kryje się pod tymi profilami , ale jak by nie patrzeć stanowicie zgrabne kółeczko . To nie dotyczy tylko tego wątku. Czytając Wasze wpisy w innych tematach można sobie doskonale wyrobić poogląd co do Waszych zapatrywań na tematy lokalne, ogólnopolskie a także ogólnie światopogląd. Polemika z Wami nie ma większego sensu bo argumenty do Was nie trafiają , potraficie natomiast odnosić się do nich lekceważąco , pomijać albo jakieś kolejne / tutaj przepraszam z góry / durne wrzutki robić o Bismarcku lub Banderze. Szkoda czasu. Dyskutujcie między sobą. Będziecie sobie " pić z dzióbków " i żyć w przekonaniu o swojej wielkiej wiedzy i przenikliwości. Potem dorośniecie. Do tego czasu papapapapaap
Zgadłeś! To pisze jedna osoba po wieloma nickami (z Rosji kasa leci też na konto), przecież takich poglądów nikt nie może być, bo w TVN tak mówili... Każdy ma swój pogląd, przeszkadza Ci to? Gdzie jest Twoja tolerancja? Jak większość ma przeciwne poglądy wtedy kończy się wasza tolerancja i demokracja? Co za hipokryzja, dorośnij człowieku.
- Mustafa
- Świeżak
-
jkn51 napisał: Marx, markeba,Victory79, Piwosz, HMR, dziunia31, Torpeda, Mustafa, marchewka
W fajnym towarzystwie mnie umieściłeś
Niech będzie. W sprawie wieży mam podobny pogląd jak Oni
- torpeda
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 8
- polladen
- Wylogowany
- Świeżak
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Nie macie na co pieniadze wydawac? I jeszcze te paskudne Euro brac z Uni gdzie "Rudy" rzadzi.
Ten biedny z Torunia wiecej potrzebuje wiec jemu dac.
polladen
- HMR
-
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 19
Przeglądając sieć natknąłem się na piękną fotografię "Wieży Kleista" z jeszcze piękniejszą łopoczącą czerwoną flagą z czarnym symbolem, chyba tak dawno zapomnianym przez współczesnych.
Z chęcią zostałoby to foto przeze mnie umieszczone, ale zaraz będzie "hate", że szerzę nienawiść i zabronione symbole nazistowskie.
Osobiście do Niemców nic nie mam, ale chciałbym w formie rekompensaty zobaczyć gród nad Odrą poniżej Słubic lub obelisk upamiętniający posiadanie ziem polskich po Łabę. Berlin nie tylko w 1945 r. był nasz.
- Lechita
-
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 16
HMR napisał: Chciałbym zauważyć, że użytkownik @lbaczyńska (-ski) nie jest tą nauczycielką, którą wszyscy mylą.
Przeglądając sieć natknąłem się na piękną fotografię "Wieży Kleista" z jeszcze piękniejszą łopoczącą czerwoną flagą z czarnym symbolem, chyba tak dawno zapomnianym przez współczesnych.
Z chęcią zostałoby to foto przeze mnie umieszczone, ale zaraz będzie "hate", że szerzę nienawiść i zabronione symbole nazistowskie.
Osobiście do Niemców nic nie mam, ale chciałbym w formie rekompensaty zobaczyć gród nad Odrą poniżej Słubic lub obelisk upamiętniający posiadanie ziem polskich po Łabę. Berlin nie tylko w 1945 r. był nasz.
Najtańszym dla Niemców pomysłem (nawet Polska by mogła "refundować") byłoby zmienienie neonów Oderturm na Wieża Chrobrego. Tylko czy wtedy mówimy jeszcze o dwumieście i bratniej współpracy czy mowie nienawiści? Swoją drogą Kościół we Frankfurcie (ten nad Odrą z 2 wieżami) został zbudowany w czasach polskich, może Niemcy coś na ten temat w rewanżu by zorganizowali?
- Pirlo
-
Autor - Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 38