Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
Podczas październikowego Kulinarnego Czwartku w słubickiej bibliotece na stole królowały pieczarki. Panie wspólnie je kroiły, doprawiały, nadziewały, smażyły marynowały… I teraz dzielą się przepisami. W listopadzie zapraszają znowu na grzyby, tym razem suszone.

pieczarka kulinarna

Raz w miesiącu, podczas Kulinarnych Czwartków w Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy w Słubicach spotykają się pasjonaci gotowania. Tym razem „na warsztat” trafiły popularne i łatwo dostępne grzyby - pieczarki. - Sprawdzają się w każdej sytuacji, na większe imprezy, czy też jedynie na wieczorny seans przy telewizorze w domowym zaciszu – tak reklamują je organizatorki spotkań. I na dowód podają kilka przepisów, które zostały sprawdzone podczas wspólnego gotowania.

Klubowicze przyrządzili – i polecają – pieczarki nadziewane na 2 sposoby. Jak je przygotować? Farsz pierwszego rodzaju składa się z ugotowanego i pokrojonego w kostkę jajkiem i i podsmażonej cebulki. Drugi to: podsmażoną papryka, nóżki pieczarek, cebula, a do tego natka pietruszki. Kapelusze nadziane farszami należy panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Uczestniczki spotkania zaznaczają, że farsz można dowolnie modyfikować, a do jego przygotowania wykorzystać ulubione składniki.

Ich zdaniem warto przyrządzić również pieczarki w zalewie słodko-kwaśnej. Oto przepis: należy pokroić ugotowane pieczarki, cebulę, marchew, kalafior, można dodać pomidorki koktajlowe. Potem przygotować zalewę, która składa się z 5 szklanek wody i 1 szklanki octu; soli do smaku, cukru, ziela angielskiego, pieprzu w ziarenkach. I zalać nią pokrojone warzywa. - Tutaj również mamy szeroki wachlarz możliwości w doborze składników. Do nas należy kompozycja smaków i aromatów – zachęcają klubowiczki.

pieczarka kulinarna_1

- W kuchni często brakuje nam czasu, o tym każda gospodyni wie. Ale na bibliotecznych Kulinarnych Czwartkach wiele chętnych rąk do pracy, a inspiracji kulinarnych nigdy za wiele! - tak podsumowują spotkanie organizatorki. Bo oprócz pieczarek w kilku odsłonach, panie przygotowały również pierogi z soczewicy.

A co pojawi się na stołach w listopadzie? Bohaterami kolejnego Kulinarnego Czwartku będą również grzyby – tym razem suszone. Do wspólnego gotowania, pieczenia i smażenia przyłączyć się może każdy. Wstęp wolny.

Termin: 9.11.2017, godz. 15. Miejsce: Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy w Słubicach.
Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy :)

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.