- Otrzymane podziękowania: 0
matematyka w szkole
- rere12
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- óczeń
- Gość
-
jak chodzilem pare lat temu do szkoly sredniej to zawsze balem sie matematyki, mimo, ze babka byla w porzadku, niby dobrze tlumaczyla ale ja nic nie kumalem. chodzilem na korepetycje z matematyki na ktorych udawalo mi sie rozwiazywac zadania matematyczne. ale wracajac z powrotem do klasy nie wiedzialem nic.
wydaje mi sie, ze to nie jest wina nauczycieli. po prostu... ktos jest dobry z matematyki, a inny jest dobry z przedmiotow humanistycznych.
- pati
- Gość
-
Zakaz na kompa i problemy miną.Oni na wszystko mają czas,tylko na naukę brak.
- ;(
- Gość
-
- dsadasfafa
- Gość
-
www.youtube.com/user/matematykatv
- były uczeń
- Gość
-
Pozdrawiam
- matematyczne ZERO
- Gość
-
I tu się nie zgodzę, nie jest to wina sposobu przekazywania wiedzy przez nauczyciela. Wyobraź sobie, że w klasie jest powiedzmy 20 uczniów, przynajmniej jeden uczeń, nie ma problemów z matematyką, dziesięciu uczy się dobrze, siedmiu znośnie, a dwoje to kompletne tumany, czy to będzie zależność od nauczyciela? Chyba nie. A to że w podstawówce miałeś problemy z matematyką na pewno było powodem uczenia się, a nie sposobu przekazywania i to czego się nauczyłeś zaowocowało w szkole średniej, a nie zmiana nauczyciela. Ten któremu matematyka wchodzi bezproblemowo bedzie chwalił nauczyciela, a ten który jest "ciężki" w nauce będzie zawsze bluzgał tego samego nauczyciela.Ja powiem tak ze swojego doświadczenia wydaję mi się ,że to zależy od nauczyciela jak przekazuję wiedzę matematyczną...
- eNka.
- Gość
-
- anka
- Gość
-
- mundi
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 2
- qqłka
- Wylogowany
- Złoty forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 4
Rozumiem, że równania Maxwella i transformacje Lorentza to wciągasz nosem na dzień dobry.mundi napisał: A gadanie o umysłach ścisłych czy humanistycznych to jedna wielka BZDURA!
Malować jak Renoir czy komponować jak Bach też potrafisz?
- klaudia3214
-
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
Jeśli chodzi o matematykę : przykładowo, nauczyciel podaje jakiś nowy temat, podaje wzór, następnie przykład a potem robimy zadania. Ok, jak masz wzór przed nosem to luz. Ale na sprawdzianie nie będziesz go mieć. Wzory trzeba ZROZUMIEĆ. One nie biorą się nie wiadomo skąd, jeśli nie kumasz od razu trzeba przysiąść, przyjrzeć się dokładnie, dlaczego a przez b i razy c, co one oznaczają, a nawet można taki wzór wyprowadzić. Wzory są zawsze takie same, tylko przykłady są trudniejsze.
Jeżeli sam nie będziesz na prawdę chciał się nauczyć, to tego nie zrobisz, nie ma siły. Zależy Ci na ocenie to tak jak pisałam, usiądź sam, bądź z kimś kto to rozumie i Ci po kolei wytłumaczy co i jak.
Jak komuś zależy to zrozumie matematykę, tu wszystko jest logiczne. Trzeba tylko chęci, i nie wmawiać sobie : ee tam, i tak nie kumam matmy, to co mam siedzieć nad tym.
Pozdrawiam
(jestem na rozszerzonej matematyce i mam najlepszą ocenę z polskiego ;P )
- mundi
- Wylogowany
- Senior forum
-
Nie wiem czemu piszesz o wzorach lorentza i maxwela - wg. mnie to bardziej podchodzi pod fizykę.
Ale śmiało można powiedzieć, że jest to proste jak całkowanie przed podstawianie...
I powtarzam jeszcze raz: gadanie o umysłach ścisłych i humanistycznych to bzdura. Nie słuchajcie tego.
- mundi
- Wylogowany
- Senior forum
-
- rimmini
- Wylogowany
- Świeżak
-