- Otrzymane podziękowania: 1
Śmieci nad brzegiem Odry
- Natura
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Kilka dni temu zobaczyłam bardzo dużo śmieci i plastikowych butelek leżących nad brzegiem Odry (wał od starego kościoła w stronę dużego bazaru). Prawdopodobnie są to pozostałości po powodzi w Polsce. Mimo, że dużo czasu już minęło od ostatniej powodzi, śmieci nadal tam leżą. Jak dużo czasu musi minąć, żeby Wody Polskie tym się zajęły?
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 5
rzeczywiście wygląda to tragicznie. O ile wiem, usunięcie skutków powodzi nie należy do Wód Polskich, tylko należy do właściciela działki. Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej - Nadzór Wodny Słubice, ul. 1 Maja 35, 69-100 Słubice, jest na działce nr ew. gr. 792/7, a te śmieci leżą na działce wału przeciwpowodziowego nr ew. gr. 101/7 i ewentualnie też na działce łąki poniżej wału nr ew. gr. 101/9. Prawdopodobnie leżą też na innych podobnych działkach. Aby ustalić numery działek skorzystałem z "GEOPORTAL - tryb publiczny", gdzie trzeba włączyć "Działki" by pokazały się ich granice i numery z ewidencji gruntów: slubice.geoportal2.pl/
Ja widzę dwie możliwości rozwiązania tego problemu:
1. Odgórnie przez odpowiedni urząd ustalić numery wszystkich działek na których leżą śmieci i wysłać nakaz ich usunięcia do właścicieli wszystkich tych działek.
2. Oddolnie zorganizować społeczną akcję zbierania śmieci i te śmieci po prostu pozbierać.
- PUK
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Otrzymane podziękowania: 3
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Co do reszty, to często punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mi zależy na bezproblemowym, szybkim uprzątnięciu tych odpadów i małych kosztach społecznych, więc widzę na zdjęciach, że prawie 100% są to plastikowe puste butelki, a reszta to pryszcz. Pozostawiona sama się rozłoży. Te plastikowe puste butelki widzę tylko przy wale na którym jest ciąg spacerowy, a więc widzę normalne odpady po turystach, takie jak przy wszystkich ciągach spacerowych, parkingach itp. Gdyby mi zależało na wysokich kosztach, to bym widział, odpady niebezpieczne z powodzi, które trzeba utylizować w województwie dolnośląskim, lub województwie wielkopolskim. Pozdrawiam i przyjemnego wieczoru życzę.
- PUK
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Cytat: "..., możemy być światowym miastem absurdu i komplikowania prostych i tanich rozwiązań do granic absurdu, ..."
Jaki jest prosty i tani sposób na uprzątnięcie tych odpadów?
- PUK
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Chodziło mi o fachowy sposób, a nie przepisanie mojej opinii zamieszczonej w pkt. 1 we wpisie 2024/12/07 13:50 #37398.
"A w ogóle co to za absurdalny tekst "niech się cała wieś spali ..............". Ten tekst może tylko świadczyć o braku elementarnej wiedzy na temat, na który się Pani/Pan wypowiadacie."
Moja elementarna wiedza jest taka, że w urzędach porządek, a tu śmieci leżą. Czy się mylę?
- PUK
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Dokładnie tak właśnie. W stu procentach się z tym zgadzam. Problem jednak w tym, że śmieci leżą.
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Tak na marginesie, to identyczne plastikowe butelki i podobne śmieci leżą na wyłączonym z ruchu pasie autostrady w kierunku Berlina zaraz za Odrą, a przed niemiecką kontrolą. Przypuszczam, że specjalnie wyrzucają je kierowcy na znak protestu, że muszą czekać w kolejce przed kontrolą. Innego wytłumaczenia na tak dużą ilość śmieci nie znajduję. Gdy śmieci nazbiera się tak dużo, że prawie dokładnie pokrywają pas ruchu, to niemieckie służby je uprzątają i później śmieci pojawiają się od nowa.
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-
Dla pełnego obrazu przydałyby się informacja, jak wygląda sytuacja na terenie rezerwatu "Łęgi koło Słubic", czyli terenu nad Odrą od linii gdzie kończy się łąka i zaczyna las do autostrady.
- Garbicz
-
- Wylogowany
- Platynowy forowicz
-