- Otrzymane podziękowania: 3
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
Nie pierwsza to rzecz, która padła w tym mieście, był Komes, były zakłady mięsne i fabryka mebli i jakoś nikt po nich nie płakał.lbaczynska napisał: Dzisiaj zaważyłam, że nie ma już szyldu Restauracja Odra. Podpytałem krzątających się budowlańców i usłyszałem że Odra padła i teraz będzie inna restauracja. Odra to symbol gastronomii Słubic z ponad 60-letnią historią. Kawał czasu. Szkoda..
marks napisał:
Nie pierwsza to rzecz, która padła w tym mieście, był Komes, były zakłady mięsne i fabryka mebli i jakoś nikt po nich nie płakał.lbaczynska napisał: Dzisiaj zaważyłam, że nie ma już szyldu Restauracja Odra. Podpytałem krzątających się budowlańców i usłyszałem że Odra padła i teraz będzie inna restauracja. Odra to symbol gastronomii Słubic z ponad 60-letnią historią. Kawał czasu. Szkoda..
Poza tym, sam piszesz, że będzie inna restauracja. Więc próżni nie będzie.
Polemizować możesz, ale nie było wtedy "Czarnego Marszu" czy innego "KOKu", że likwidują największego pracodawcę w okolicy. Większość wolała wtedy fajki przez granicę taszczyć, handlować na bazarze lub jeździć na taryfie.Piwosz napisał: Polemizowałbym ze stwierdzenie, że po Komesie nikt nie płakał.
Z czego to wywnioskowałeś?Wiesław napisał: Marks jak zwykle uważa swoją optykę za powszechną i obowiązującą dla wszystkich.
Niby czym obrażam, bo mam inne zdanie niż Twoje? Skąd wiesz, że ja sam nie byłem z tym zakładem związany?Obraża także tych dla których te zakłady to całe życie.
A ja znam wielu co to woleli robić dokładnie, to co napisałem wyżej. I jeżeli pracowałeś w Komesie, to dokładnie wiesz, o czym piszę.Znam wielu co długo po likwidacji nie mogli się odnaleźć.
Przywiązujesz wagę to nazwy czy lokalizacji? Bo lokal nadal będzie istniał.Odra to nie jakaś Koliba czy inny kebab. To lokal z historią dosłownie i w przenośni.
marks napisał:
Z czego to wywnioskowałeś?Wiesław napisał: Marks jak zwykle uważa swoją optykę za powszechną i obowiązującą dla wszystkich.
Niby czym obrażam, bo mam inne zdanie niż Twoje? Skąd wiesz, że ja sam nie byłem z tym zakładem związany?Obraża także tych dla których te zakłady to całe życie.
Nazwa i miejsce dla wielu są symboliczne. To kwestia sentymentu.A ja znam wielu co to woleli robić dokładnie, to co napisałem wyżej. I jeżeli pracowałeś w Komesie, to dokładnie wiesz, o czym piszę.Znam wielu co długo po likwidacji nie mogli się odnaleźć.
Przywiązujesz wagę to nazwy czy lokalizacji? Bo lokal nadal będzie istniał.Odra to nie jakaś Koliba czy inny kebab. To lokal z historią dosłownie i w przenośni.
Konfabulujesz. Zawsze piszę za SIEBIE a nie za WSZYSTKICH. I piszę to co JA myślę, a czy WSZYSCY tego słuchają czy nie, to już mnie tak średnio interesuje. Ważne, że słuchają ci, którzy powinni.Wiesław napisał: Z Twoich wypowiedzi. W prawie każdej wypowiadasz się za wszystkich, piszesz, co WSZYSCY myślą, czego nie chcą WSZYSCY słuchać. Pouczasz a swój punk widzenia wynosisz do jedynego słusznego, a tak nie jest. Wypowiadaj się za siebie.
Płakanie w domowym zaciszu się nie liczy. Trzeba było zorganizować jakiś marsz, wtedy można by uznać, że ktoś KOMESU żałował. Ponad 15 lat minęło i dziś już nikogo, to nie interesuje.Tym obrażasz, pisząc, że nikt po tym nie płakał. Ja i moja żona długo płakaliśmy. Także z bezsilności.
Znowu konfabulujesz. Napisałem, że nikt nie płakał. Ty płakałeś w domowym zaciszu a nieobecni nie mają głosu.Znowu się wypowiadasz za wszystkich. Wypowiadaj się za siebie, ewentualnie osoby, które znasz.
Bardzo dobrze to ujął/ęła Manla91:Nazwa i miejsce dla wielu są symboliczne. To kwestia sentymentu.
Płakanie w domowym zaciszu się nie liczy. Trzeba było zorganizować jakiś marsz, wtedy można by uznać, że ktoś KOMESU żałował. Ponad 15 lat minęło i dziś już nikogo, to nie interesuje.