- Otrzymane podziękowania: 0
ROZLEWISKO I PARALOTNIARZE
- lotnik1999
- Wylogowany
- Świeżak
-
trzeba mieć 3 szt.dokumentów.
dowód osobisty
ubezpieczenie
licencje na statek powietrzny(paralotnie) I UWIERZ MI,że wszyscy te dokumenty posiadamy.
Co do latania nad rozlewiskiem to staramy się tam nie latać,bo zdajemy sobie sprawę,że są okresy lęgowe i po starcie odbijamy w stronę miasta i dalej.
P.S
Czasami wiatr zmusza nas do startu w kierunku rozlewiska.
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- munio-24
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
ale tak wg. kolejności: yon nie mam pojęcia czy w Słubicach potrzebny jest tor gokardowy lub motocyklowy albo dla formuły ktoś obiecywał basen ale jak wszystkim wiadomo inwestycja nieopłacalna. A dalej odpowiadając, teren zalewowy Odry jest naturalnym miejsce lęgowym dla ptaków wodnych i błotnych polecam wybrać się do PN "Ujście Warty" tam też jest teren zalewowy, a co do występowania tam chronionych i rzadkich a czasem unikatowych gat. ptaków to wystarczy zaopatrzyć się w średniej jakości lornetkę książkę atlas ptaków i trochę wolnego czasu na godzinny spacer, a co do wpływu na ptaki po przelocie paralotniarza nad tym terenem to jest on koszmarny dla tych ptaków, ogólnie jeden wielki popłoch, ptaki siewkowate właśnie takie jak bataliony lub rzadkie kaczki jak świstuny reagują ucieczką porzucają taki teren raz na zawsze.Kolega wspomniał o ekologach ja do nich nie należę i nie podzielam wszystkich ich postulatów ale podpisuję się też zazdroszczę latania na skrzydle
Advena- zgadzam się z Tobą że zaśmiecanie tych terenów i w sumie jakkolwiek innych jest czymś złym może to nasz głupi polski zwyczaj i mieszkańcy zza Odrą bardziej doceniają swoje otocznie, ale nie zgodzę się z tym że latanie paralotnią nad tym terenem ma niewielki wpływ na żyjące tam zwierzęta jest wręcz przeciwnie.
Roki 74- mam dziewczynę i do tego ładą
Lotnik1999- gratuluję koledze że może spełniać swoje hobby i cieszyć się tym co jest zarezerwowane dla nielicznych ale właśnie jest to ale, wszystko co robimy a jakiś wpływ na nasze otoczenie w przypadku lotów nad tym terenem jest to głównie wpływ na ptaki i nie poruszał bym tematu gdybym sam osobiście nie zobaczył jaka jest reakcja po przelocie paralotni, pilot poderwał skrzydło wzbił się na 20 m a na rozlewisku wszystko sie zagotowało, co mogło latać pognało jak najdalej, miało to miejsce ładnych kilka lat temu ( i nie wiem czy to dotyczy kolegi" lotnik1999" ale latający pilot popełnił mały błąd i lekko się poturbował uderzając w ziemię uszkadzając silnik i łamiąc przy tym śmigło.)Wracając do tematu i stawiając pytanie czy nie ma alternatywnego miejsca do starów paralotni myślę że np teren starego poligonu był by dogodny bo chyba jeszcze nie wszystko jest tam zabudowane, można np robić to łąk przy ul.Nadodrzańskiej tam nie ma rozlewiska nie ma ptaków a na pewno nie takich, którym bo to tak przeszkadzało, więc proszę kolegę i jego kolegów o zastanowienie się nad tematem, wszyscy chcemy odrobiny spokoju we własnych domach, to nasze nie tak wielkie rozlewisko jest domem dla wielu ptaków i mają prawo tam żyć a od nas zależy czy nadal tam będą czy pozostanie tylko woda i trawa...
- roki74
- Wylogowany
- Świeżak
-
Ps.Nie zapomnij też o budowie lotniska dla chłopaków bo to priorytet.
- lotnik1999
- Wylogowany
- Świeżak
-
Tak jak napisałeś mogła być taka sytuacja że ktoś poleciał nad rozlewisko i ptactwo się zerwało,w panice mysląc ,że to duży ptak atakuje.Ale jedno jeszcze dobrze pamiętasz,że było to ładnych parę lat temu.Od tamtej pory temat latania nad rozlewiskiem jest poruszany przy każdym starcie pilota i wież mi na słowo,że każdy z nas stara się w tym kierunku nie latać.Poza tym,jeżeli tak pilnie obserwujesz nasze startowisko to musisz widzieć jak jest poryte przez inne pojazdy,dwu i cztero śladowe.Wnioski wyciągnij sam.(nie jesteśmy tam sami)
Co do startowania z poligonu to za dużo wzniesień i lin wysokiego napięcia.
P.S
Może się spotkamy i porozmawiamy?
- munio-24
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
ps. ptaki nie są tylko dla mnie dlatego poleciłem spacer nad to rozlewisko, czasami trzeba spojrzeć trochę bardziej samodzielnie niż gapić się na lwy na programie Discovery
- munio-24
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
- adel66
- Wylogowany
- Świeżak
-
lotnik1999 napisał: adel66 tu masz rację.
trzeba mieć 3 szt.dokumentów.
dowód osobisty
ubezpieczenie
licencje na statek powietrzny(paralotnie) I UWIERZ MI,że wszyscy te dokumenty posiadamy.
Co do latania nad rozlewiskiem to staramy się tam nie latać,bo zdajemy sobie sprawę,że są okresy lęgowe i po starcie odbijamy w stronę miasta i dalej.
P.S
Czasami wiatr zmusza nas do startu w kierunku rozlewiska.
Wszystko fajnie ale jak się któremuś coś stanie to będzie...
Szukanie dziury w całym.
- lotnik1999
- Wylogowany
- Świeżak
-
P.S
Co z naszym spotkaniem?
- mp3000
- Wylogowany
- Młodszy forowicz
-
- alien
- Wylogowany
- Senior forum
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Znam chłopaków, którzy latają i uważam, że w tym niespokojnym świecie, który nas otacza mają kawałek "swojej wolności", jeśli munio-24 wiesz o co mi chodzi? Przyjdź, jak będą latać, porozmawiaj z nimi, poznaj Ich, zapytaj jakie mają pasje i dlaczego akurat w tym, a nie w innym miejscu (myślę, że nawet nie wiesz, że są również i inne miejsca gdzie latają?) A jak znajdziesz tyle odwagi w sobie, to przedstawiając się powiedz Im, że munio-24 to Ty.
Pozdrawiam chłopaki i życzę dobrych wiatrów
- munio-24
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
Co do chłopaków którzy latają ja nie mam nic do zamiłowania bo z chęcią też bym uprawiał taki sport, od zawsze interesowałem się wszystkim co lata więc i paralotniarstwo nie jest mi dla mnie czymś nowym, popatrz na inne stworzenia mniej egoistycznie albo poproś kogoś kto ma skuter aby stanął pod Twoim oknem i przez 4 godz gazował to poczujesz tą przyjemność domowego spokoju
We wcześniejszych postach były propozycje aby startować z innych miejsc więc można wrócić i poczytać sobie o tym...
- munio-24
- Autor
- Wylogowany
- Świeżak
-
- ollo
- Wylogowany
- Świeżak
-
- katarzyna11
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 4
a jezeli sieni e myle to dlaczego wjezdzaja tam autem?
dupa maryny
- xy37
- Świeżak
-