Czy Słubice mogą stać się najbardziej przyjaznym dla mieszkańców miastem powiatowym w Polsce?
W moim przekonaniu jak najbardziej! Aby TAK się stało mieszkańcy naszego przygranicznego miasta muszą mieć poczucie, że Słubice rozwijają się w kierunku przez nich pożądanym, że władze wszystkich szczebli realizują ich postulaty. Nie wystarczy oczekiwać na wnioski składane przez naszych obywateli do Urzędu Miejskiego, należy wyjść z inicjatywą do mieszkańców, stworzyć im warunki aktywnego uczestnictwa w diagnozowaniu problemów, wyjaśniać co leży w kompetencji burmistrza, radnych, starosty czy wojewody, a następnie pomóc rozwiązać problemy. Nie da się tego zrobić zza biurka, należy rozmawiać, pytać i podpowiadać konkretne rozwiązania.
Niby jest to banalne, niby wszyscy o tym mówią, ale nikt albo prawie nikt nie wychodzi z taką inicjatywą. Pierwszym moim pomysłem w tej sprawie było skierowanie do mieszkańców 37 pytań w formie ankiety internetowej, która ma mi pomóc w tworzeniu Planu Rozwoju Gminy Słubice. Zainteresowanie ze strony słubiczan przerosło moje najśmielsze oczekiwania, do czasu kiedy piszę te słowa wypełniono niemal 600 ankiet.
Dzisiejszy świat jest interaktywny, wielu, szczególnie młodych ludzi, znaczną część swojego czasu spędza w internecie. Biorąc pod uwagę zdanie mieszkańców, wyrażone również w ankietach, wyszedłem z inicjatywą stworzenia aplikacji komputerowej pod nazwą „mapa potrzeb Słubic”. Przy niewielkim nakładzie pracy i pomocy informatyka udało się stworzyć narzędzie, które pomoże zdiagnozować rzeczywiste problemy, które trapią mieszkańców. I nie chodzi tutaj o obwodnicę czy basen, wymagających czasu i ogromnych środków, aby je zrealizować. Chodzi o rzeczy małe i jednocześnie ważne, jak źle oznakowane skrzyżowanie czy utrudnienia architektoniczne dla osób niepełnosprawnych. Można te problemy rozwiązać przy relatywnie niskich nakładach finansowych, ułatwiając życie mieszkańcom.
Tak! Słubice mogą stać się najbardziej przyjaznym dla mieszkańców miastem powiatowym w Polsce!
Wystarczy pytać Państwa o zdanie i realizować Państwa postulaty.
Zapraszam do aktywnego wykorzystania aplikacji „mapa potrzeb Słubic”:
www.mapa-potrzeb-slubice.pl
Oraz do udziału w tworzeniu planu rozwoju Słubic:
www.interankiety.pl/i/VMYBZ6xv