Słubice: 20 listopada 2019   |   Imieniny: Edyta, Edmund, Anatol
reklama
reklama

Praca w gastronomii – poznaj jej plusy i minusy


kucharz

Praca w gastronomii bez wątpienia nie należy do najłatwiejszych. Zarówno kucharze, pomocnicy w kuchni oraz kelnerzy pracują wiele godzin dziennie, również w weekendy i święta. Właściciele restauracji właściwie są zaangażowani dwadzieścia cztery godziny na dobę. Praca w gastronomii bywa stresująca z powodu presji czasu oraz kapryśnych klientów. Chociaż warunki w kuchni bywają trudne – w pomieszczeniu jest zawsze gorąco, wilgotno, głośno – to jednak praca w gastronomii może być niezwykle satysfakcjonująca, kreatywna oraz dobrze płatna. Przy odpowiednim planie działania staje się naprawdę ciekawą i rozwojową ścieżką kariery zawodowej.

Kucharz

Każdy absolwent technikum gastronomicznego marzy o tym, by zostać szefem kuchni. Nie jest to jednak takie proste. Konieczna jest praktyka – można ją zdobyć, pracując jako pomoc kuchenna w dobrej restauracji. Obserwując najlepszych sami możemy się bardzo dużo nauczyć. By zostać naprawdę dobrym kucharzem, oprócz uzyskania dyplomu należy poświęcić trochę dodatkowego czasu na ciągłe doszkalanie się. Nigdy nie należy spoczywać na laurach. Zawód kucharza to ciągle szukanie inspiracji, nowych wyzwań i uczenie się zarówno na swoich sukcesach, jak i porażkach. Praca w kuchni popularnej restauracji wymaga bardzo dobrej organizacji czasu pracy. Często ta odpowiedzialność spoczywa właśnie na szefie kuchni, który oprócz zarządzania całą kadrą odpowiedzialną za kuchnię, często dostaje dodatkowe zadania. Właściciele restauracji często powierzają szefom kuchni kwestie inwentaryzacji, a ponadto spotkania biznesowe z współpracującymi firmami. Tym samym w pracy szefa kuchni bardzo istotna będzie również umiejętność komunikacji i prowadzenia negocjacji. Najważniejszą cechą dobrego kucharza jest pasja – bez niej nigdy praca w kuchni nie przyniesie satysfakcji i bardzo trudno będzie osiągnąć zawodowy sukces.

Kelner

Praca na stanowisku kelnera pozornie może wydawać się prostym i przyjemnym zajęciem. Możliwość otrzymywania wysokich napiwków, elastyczne godziny pracy i kontakt z ciekawymi, często sławnymi osobami to atuty, które kuszą wiele osób. W rzeczywistości praca ta jest ciężka i wymagająca od osoby ją wykonującej pokory, wytrzymałości fizycznej oraz umiejętności współpracy z ludźmi. Kelner musi mieć nienaganne maniery, być schludny i posiadać przyjemną aparycję – jest bowiem wizytówką restauracji. Aby móc wykonywać ten zawód, nie trzeba mieć specjalnego wykształcenia, a dzięki dużej rotacji osób zatrudnionych na tym stanowisku, stosunkowo łatwo jest otrzymać posadę. W każdym lokalu gastronomicznym pracownicy muszą posiadać książeczkę sanepidowską, którą należy założyć, ubiegając się o posadę. Co to za dokument i jak go uzyskać, można dowiedzieć się z artykułu: "Książeczka sanepidowska: komu jest potrzebna i jak ją wyrobić".

Jedną z niedogodności zatrudnienia w restauracji na cały etat są godziny pracy. Zwykle restauracje są czynne 5-6 dni w tygodniu po 10-12 godzin. Obsługa zobowiązana jest do pozostania na stanowiskach aż do czasu opuszczenia lokalu przez ostatniego gościa, co w praktyce często oznacza drugą, a nawet czasem czwartą nad ranem. Chociaż wykonywanie obowiązków kelnera wiąże się z ciężką pracą fizyczną, w której po 12 godzinach ciągłej obsługi gości nogi i kręgosłup naprawdę dają się we znaki, jest to jednak praca rozwojowa, dająca dużą satysfakcję oraz możliwość dużych zarobków.

[artykuł parterski]
 

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.

Reklama

Ostatnie komentarze

Sonda internetowa

Czy władze Słubic powinny umożliwić przekształcenie działki przy ul. Folwarcznej na cele handlowe?
 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama