Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas na spotkania w rodzinnym gronie przy obficie zastawionym stole. Zachowaj jednak zdrowy rozsądek i umiar w rozkoszowaniu się smakiem tradycyjnych dań.

Nie pozwól, aby Twój dotychczasowy wysiłek w walce o szczupłą sylwetkę poszedł na marne. Wystarczy, że będziesz stosował się do kilku podstawowych zasad zdrowego żywienia, a unikniesz przybrania zbędnych kilogramów.

naturehouse slubice
  1. Przede wszystkim- nie głodź się przez cały dzień przed kolacją wigilijną.  Zjedz pełnowartościowe śniadanie. Jeśli pominiesz ten podstawowy posiłek to będziesz podjadać przez cały dzień podczas przygotowywania posiłków.
  2. Nie opuszczaj żadnego posiłku, jedz regularnie co 3 godziny. Śniadanie i  drugie śniadanie powinny być lekkie w tym dniu. Np. na śniadanie możesz zjeść płatki owsiane na mleku, a na drugie śniadanie jogurt naturalny z dwiema mandarynkami.
  3. 15-20min przed każdym posiłkiem- wypij szklankę wody. Zapobiega to spożyciu większych porcji, ponieważ częściowo nasz żołądek będzie już wypełniony wodą.
  4. Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs.  Wtedy szybciej odczujesz uczucie sytości i zjesz mniej.
  5. Nakładaj potrawy na mniejszy talerz. Widok pełnego talerza, mimo ,że mniejszego, da wrażenie, że zjadasz większą porcję. Wtedy szybciej odczujesz uczucie sytości. 
  6. Do przygotowania potraw stosuj takie metody obróbki cieplnej jak: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie. Zrezygnuj ze smażenia. 
  7. Wybieraj potrawy, które pojawiają się na Twoim stole okazyjnie. Zrezygnuj z posiłków, które masz na co dzień.
  8. Sól zamień na przyprawy. Świetny okaże się kminek, który będzie działał pobudzająco na trawienie i zniweluje dolegliwości żołądkowe. 
  9. Pij zieloną lub czerwona herbatę- wspomagają trawienie, pobudzają metabolizm i działają oczyszczająco na organizm.
  10. Nie jedz wszystkiego na raz. Nie jedz łakomie. Obciąży to Twój żołądek i wątrobę, powodując niestrawność, wzdęcia i złe samopoczucie. Lepiej nakładaj kilka potraw w mniejszych porcjach na jeden mały talerz- tylko na spróbowanie.
  11. Rób odstępstwa czasu co 3 godziny pomiędzy posiłkami. Jeśli kolacja wigilijna zaczyna się o 16, to następne potrawy skosztuj kolejno o 19 i 22. Pamiętaj, aby ostatni posiłek pojawił się 3 godziny przed snem. 
  12. Potrawy wigilijne wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Waży jest sposób przygotowywania potraw. Poniżej przedstawiam kilka przykładowych kuchennych trików, aby zmniejszyć kaloryczność wigilijnych potraw:
  13. Wigilijny barszcz czerwony przygotuj tylko i wyłącznie na wywarze warzywnym, bez dodatku mięsa i śmietany. Najlepiej zjedz go z grzybkami, bez klusek.
    • Pierogi zrób używając mąki pełnoziarnistej, a nie tortowej czy pszennej. Nałóż na talerz  2-3 pierogi z kapustą i grzybami, a nie 8-10 sztuk. 
    • Karpia można upiec, zamiast smażyć w głębokim oleju. Ponadto ciekawą propozycją podania okaże się ryba w galarecie.
    • Zamiast śledzia w śmietanie, przygotuj śledzia w sosie jogurtowym, a zamiast śledzia w oleju – lepszy okaże się śledź w occie. 
    • Sosy przygotuj na bazie chrzanu, musztardy, jogurtu, oliwy z oliwek. Zrezygnuj z używania śmietany i majonezu.
    • Zamiast ciast, postaw na stół orzechy i owoce. Jeśli zdecydujesz się jednak na ciasto-wybierz tzw. „mniejsze zło”, czyli np. piernik zamiast ciasta z kremem. Pamiętaj, aby potraktować to jako oddzielny posiłek, a nie jako dodatek deserowy do właśnie skończonego dania. 
  14. Zrezygnuj z napojów gazowanych i sztucznych, sklepowych soków. Zawierają bardzo duże ilości cukru( w 100ml- ponad 10g cukru). Zamiast tego wybierz kompot domowej roboty z suszu. Jest dobry na trawienie.
  15. Zrezygnuj z napojów alkoholowych. Jeśli już pojawią się one na stole, zastosuj zasadę: lampka wina popijana szklanką wody.
  16. Wybierz się z rodziną, znajomymi na wspólny, zimowy spacer. Idealnym pretekstem do tego jest wybranie się na pasterkę piechotą, a nie samochodem. 
  17. Po świętach, przez dwa następne dni postaraj się o zmniejszenie kaloryczność w swojej diecie.


- Jako nowy dietetyk  Naturhouse w Słubicach życzę Państwu oraz sobie wielu wspólnych sukcesów. Wiem, jak  trudno było do tej pory  motywować się do działania w kierunku szczupłej sylwetki i zmiany nawyków żywieniowych. Myślę, że w Nowym Roku sukcesów nie zabraknie, a ja będę mogła zaprezentować się Państwu z jak najlepszej strony. Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku! - mgr Weronika Jasińska.

Centrum Dietetyczne Naturhouse w Słubicach
  • plac Wolności 5, Słubice
  • tel. 666 368 402
  • email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Godziny otwarcia:
  • poniedziałek 11:00 - 19:00
  • wtorek-środa: 10:00 - 18:00
  • czwartek-piątek: 8:00 - 16:00
Jesteśmy także na facebooku! Dołącz do nas i bądź na bieżąco!

[reklama]
Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy :)

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.