Kliknij przycisk i otwórz MENU >>
To w Cybince w tym roku odbyło się XIX Lubuskie Święto Plonów, czyli wojewódzkie dożynki. Była to okazja do tego, żeby podziękować rolnikom za ich trudną pracę, wyróżnić szczególnie zasłużonych dla promocji regionu i… oczywiście spróbować lokalnych specjałów.

dozynki2

Uroczystości rozpoczęły się od mszy św., której charakter podkreślały wieńce dożynkowe. Po niej barwny korowód, w którym nie zabrakło ani rolników w tradycyjnych strojach, niosących chleby, ani młodzieżowej orkiestry, przeszedł na boisko, gdzie odbyły się główne obchody dożynek. Rozpoczął je Marek Kołodziejczyk, burmistrz Cybinki.

Zgromadzonych powitał także Marcin Jabłoński, starosta słubicki, który wyraził radość z tego, że po latach powiat słubicki jest ponownie gospodarzem tak ważnego święta. - Dobrze, że wspólnie z panią marszałek województwa oraz panem burmistrzem Cybinki możemy podziękować rolnikom za ich ciężką pracę – powiedział starosta.

Marszałek województwa Elżbieta Anna Polak mówiła, że lubuskie rolnictwo to coraz większa siła i coraz lepsza jakość. Podkreśliła, że w naszym województwie mamy aż 20 tys. indywidualnych gospodarstw rolnych, w tym 1,2 tys. gospodarstw ekologicznych ze zdrową żywnością oraz 70 produktów tradycyjnych.


Chleb i odznaczenia

Gospodarze lubuskich dożynek po zejściu ze sceny częstowali przybyłych gości chlebem. Tymczasem na niej prezentowały się regionalne grupy, a w przerwie między występami wręczono odznaczenia "Zasłużony dla rolnictwa" nadawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Otrzymali je: Dariusz Antecki, Celina Margowniczy, Jan Matkowski, Krzysztof Staszków i Dariusz Sraus. Bogusławowi  Pietrow i Ryszardowi Trybuchowskiemu wręczono Srebrne odznaki „Zasłużony dla samorządu rolniczego”.

dozynki1

Z kolei starosta Marcin Jabłoński oraz przewodniczący Rady Powiatu Wiesław Kołosza postanowili uhonorować troje regionalistów: Grażynę Dereń, Ryszarda Kapicę oraz Jana Skałeckiego. Na wręczonych im pamiątkowych tabliczkach zapisano słowa podziękowania: „Za wieloletnią promocję powiatu słubickiego i Ziemi Lubuskiej, w oparciu o walory i poszanowanie środowiska przyrodniczego, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu oraz za budowanie markowego produktu turystyki wiejskiej podczas konkursów „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Smaki regionu

Na dożynkach wojewódzkich z dobrej strony pokazał się powiat słubicki. Na jego stanowisku można było przekonać się, jak smakują nasze regionalne przysmaki. Chlebem ze smalcem częstowała piekarnia „Mika” z Kowalowa, swoje specjały prezentowała również nagrodzona Grażyna Dereń, radna wojewódzka, prowadząca gospodarstwo rolno-agroturystyczne „Dereniówka” w Lubiechni Wielkiej.

dozynki4

W namiocie powiatu swoje miejsce znaleźli też członkowie słubickiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, którzy wykonywali bezpłatne badania krwi oraz pracownicy Powiatowego Ośrodka Wsparcia w Rzepinie, z pracami wykonanymi przez swoich podopiecznych.

Nasz wieniec wyróżniony

Podczas dożynek, jak nakazuje tradycja, wybrano również najpiękniejsze dożynkowe wieńce. W rywalizacji wzięło udział 17 ręcznie wykonanych dzieł z całego województwa. W kategorii wieniec nowoczesny wygrał Droszków z gminy Zabór (powiat zielonogórski), a w kategorii wieniec tradycyjny wygrała Nowa Jabłona, z gminy Niegosławice (powiat żagański). Powiat słubicki reprezentowało dzieło misternie wykonane przez Angelikę Malczewską z Radzikowa z gminy Cybinka - jej wieniec otrzymał wyróżnienie.

dozynki3

Rolnicy z plonów wykonali nie tylko wieńce, w Cybince nie zabrakło swoistych „scenek rodzajowych” wykonanych ze słomy i ciekawych haseł, jakimi reklamowały się niektóre sołectwa. Mieszkańcy kłopotu napisali: „Kłopocianie o bociany dbają i dzieci mają”. A sołectwo Białków postawiło na tradycję pisząc: „Niech żyje nam rolniczy trud”.

Dożynki zakończył występ gwiazdy wieczoru: zespołu Red Lips.

[fot. Powiat Słubicki]
Spodobał Ci się artykuł? Daj lajka i udostępnij dalej. Dziękujemy :)

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.